Dupa luni intregi in care a menajat cabinetul Tariceanu si a alimentat speculatiile privind o posibila impacare cu liberalii, presedintele Traian Basescu pare sa-si fi revenit.

Ieri, intr-un discurs tinut in fata diplomatilor romani, seful statului a aratat ca guvernul nu a reusit sa atraga niciun euro din fondurile europene de 5,5 miliarde de euro destinate refacerii infrastructurii Romaniei. „Tine de incompetenta“, a explicat Basescu. El a mai acuzat executivul ca nu numai ca nu reuseste sa indrepte criticile Comisiei Europene, dar, prin actiunile sale, „ataca lucrurile pozitive“ din raportul referitor la starea justitiei.

Aceasta este atitudinea pe care eu o astept de la omul care conduce Romania: sa spuna lucrurilor pe nume! Ma saturasem de personajul molau in care se transformase Basescu, in speranta ca ii va convinge pe cei de la PNL sa se alieze, dupa alegeri, cu PDL. Si cine poate spune ca, pe fond, presedintele nu are dreptate? Aproape ca nu a fost zi, in vara aceasta, in care presa sa nu fi relatat despre traficul infernal de pe ruta Nadlac-Sibiu. Aceasta face parte din culoarul patru pan-european si, teoretic, s-ar gasi finantare europeana pentru cea mai mare parte a unei autostrazi care sa duca de la granita cu Ungaria la Pitesti.

Guvernul PNL nu a reusit sa termine, cel putin, studiile de fezabilitate. In loc sa caute bani pentru cofinantarea autostrazii, executivul a preferat sa cumpere voturile bugetarilor si ale pensionarilor. In 2004, cand FMI-ul statea pe capul nostru, salariile bugetarilor consumau 4,9% din PIB. Acum, ele inghit 7% din produsul intern. Iar pentru finantarea pensiilor majorate, guvernul se pregatea sa transfere 1,3 miliarde de lei noi de la bugetul de stat la cel al asigurarilor sociale. Aceasta in conditiile in care, ieri, premierul Tariceanu se lauda cu intentia de a aloca 6% din PIB pentru infrastructura.

Sunt convins ca noua sarja a lui Basescu impotriva guvernului liberal ii va intrista pe numerosi lideri ai PDL, care-si impart functiile din viitorul guvern. Sa ne aducem aminte ce tristete a fost in acest partid in momentul in care premierul Tariceanu i-a dat afara din Palatul Victoria pe ministrii democrati. Multi dintre democrat-liberali s-ar dezice de Basescu de dragul unei coabitari, la guvernare, cu cei de la PNL. Pe de alta parte, de ce ar trebui presedintele sa duca in spate acest partid, care face gafe dupa gafe?

Ieri, la mai putin de trei luni dupa coalizarea, la Bucuresti, cu partidul lui Becali, oamenii lui Boc l-au reconfirmat pe Vadim Tudor in functia de vicepresedinte al Senatului. Toata campania electorala, cei de la PDL se vor chinui sa explice electoratului lor - in mare parte provenit din cei care au simpatizat cu cei din Piata Universitatii - de ce s-au aliat cu PRM. Raspunsul este simplu: pentru doua posturi de secretar al parlamentului, adica pentru o masina, o secretara si un birou mai mare pentru niste lideri ai partidului.

Pentru actualul presedinte, un astfel de partid ar putea constitui o piedica, la alegerile prezidentiale din 2009. Cu PDL la guvernare, seful statului va fi nevoit sa-si emasculeze propriile porniri critice. Pentru ca Basescu sa fie reales, o coalitie PSD-PNL ar fi aproape perfecta.

Evenimentul Zilei