Numai un partid lipsit de principii ii poate acorda lui Corneliu Vadim Tudor, personaj malign in comunism si in postcomunism, al carui prohod il canta sondajele de opinie, sprijinul pentru o functie importanta in statul roman. Solutie e foarte mult spus, ceea ce face din intreaga tarasenie o tragicomedie. La final, PDL va avea numai de pierdut si nimic de castigat din afacerea incheiata intr-un cerc foarte restrans, fara un mandat al conducerii partidului. Multi lideri au aflat de la televizor ce s-a intamplat la Senat, desi intelegerea are, dupa cum se vede, un impact major asupra imaginii PDL. O fi Emil Boc un jurist eminent si un primar exceptional, la disciplina politica a ramas repetent.

Cu ce se alege PDL de pe urma acestui act revoltator si revelator pentru mentalitatile unor lideri PDL? Pentru ca pe cuvantul lui Vadim Tudor nu pune baza nici un prunc abia scos din cristelnita, sigur, doar cu doi secretari si un presedinte de comisie. Fie ea si comisia economica, acolo unde foarte curand va intra bugetul pe 2009, an in care PDL spera sa se afle la guvernare, si tot e urias pretul electoral pe care-l va plati partidul lui Emil Boc pentru asocierea cu Vadim Tudor. Cei care au jucat reputatia partidului la obisnuita ruleta parlamentara „imi dai, iti dau“ avand in minte viitoarea guvernare dau dovada de infantilism politic, eufemistic spus. Nu e sigur ca PDL va forma guvernul, iar daca va fi asa, exista si ordonante de urgenta prin care bugetul poate fi modelat dupa nevoi. Daca acesta ar fi singurul castig al PDL, costul este disproportionat de mare fata de beneficiu.

PDL nu are de partea lui nici macar intelepciunea populara romaneasca, axioma in politica de la noi: „Fa-te frate cu dracul pana treci puntea“. Pentru ca puntea duce in iad: orice victorie impotriva cabinetului PNL, printr-o motiune simpla sau de cenzura, repurtata de PDL cu sprijinul lui Vadim Tudor, ar fi o catastrofa de imagine pentru fostul partid al lui Traian Basescu. In logica simpla a PDL, o motiune de cenzura va arata electoratului, inainte de alegeri, cine este la putere si cine este in opozitie si va reaminti ca PSD si PNL s-au aflat intr-o fructuoasa colaborare in ultimii doi ani de guvernare. Adica va reedita scandalul din toamna anului trecut de dinainte de alegerile europarlamentare, in care PD nu s-a ales cu nimic in plus, si nici PSD, respectiv PNL cu nimic in minus. Daca se va ajunge la depunerea unei motiuni de cenzura, nimeni nu poate conta pe semnaturile peremistilor, cu atat mai putin PDL. Si presupunand prin absurd ca toate formalitatile vor fi indeplinite si chiar ca motiunea va rasturna guvernul Tariceanu, tot guvernul Tariceanu va organiza alegerile generale. Este practic imposibil ca acest parlament sa accepte in timp util un nou premier numit de Traian Basescu.

Ceva tot a castigat PDL din intelegerea punctuala cu „solutia amorala“: dispretul multora dintre alegatorii sai.

EvZ.