Candidatura Monicai Macovei la parlamentare din partea PD-L ar putea fi o miza castigatoare pentru acest partid, care de vreo doua luni se faulteaza singur.

Tot de cateva luni, PD-L se tine de capul Monicai Macovei sa-i intareasca randurile, iar ea nu pare deloc grabita s-o faca. Ca ministru fara culoare politica, dar cu sustinere de la Cotroceni, ea a castigat puncte din partea opiniei publice fiindca nu s-a priceput sau n-a vrut sa-si faca lobby in Parlament, dar mai ales fiindca a incercat sa vidanjeze justitia. De pe urma acestei tentative s-a ales cu afurisenii din partea unora dintre avocati, judecatori si procurori care au facut-o vinovata de sporirea harababurii din tribunale. In afara de povestea cu Monica, hac! din “Evenimentul zilei” a mai fost acuzata de comportament militienesc pe vremea cand era procuror si ca si-ar fi ajutat parintii sa obtina o casa care avea proprietar.

Desi s-au dovedit niste petarde ale ticalosiei de presa, aceste acuzatii sunt reluate si azi ori de cate ori numele ei revine in actualitate. Jurnalistii pusi s-o desfiinteze nu-si mai amintesc ca impotriva demiterii tariceniene a Monicai Macovei au pledat reprezentanti ai Consiliului Europei care vedeau in ea o garantie ca va continua reforma din justitie.

Daca Monica Macovei vrea sa renunte la statutul ei de independenta si sa intre in politica, locul ei ar fi, logic, in PD-L. Dar odata inregimentata politic, ce ar avea de castigat si ce de pierdut? Sa zicem ca mai intai un loc in Parlament. N-o vad pe Monica Macovei tentata sa semneze condica alaturi de parlamentarul autohton, indiferent din ce partid face el parte, si nici incercand sa invete arta negocierii pe culoarele din Casa Poporului. In ceea ce priveste perspectiva, presupun atragatoare pentru ea, de a redeveni ministru al Justitiei intr-un eventual guvern PD-L, Monica Macovei ar putea ocupa aceasta functie si ca independenta, asadar fara sa fie nevoita sa participe la sobolaneli politice pentru care n-are nici un fel de chemare si fara sa-si ciobeasca reputatia de expert international care se castiga greu, dar se pierde imediat. Daca accepta propunerea PD-L de a candida la toamna, Monica o va face aproape exclusiv in beneficiul acestui partid, caruia ii va fatui cat de cat imaginea si ii va castiga probabil voturile unei parti a dezamagitilor. Dar campania electorala ar fi un supliciu pentru ea, iar in ipoteza ca ar castiga un loc in Parlament, ar astepta-o un supliciu si mai mare. Or, n-o vad pe Monica Macovei dispusa sa joace rolul de mucenita politica.

Cotidianul