Ne pasc niste gauri negre. Mici. Cel putin asa crede Partidul Conservator, care a facut o demonstratie in fata reprezentantei UE la Bucuresti pentru a cere ca fizicienii europeni sa nu se mai joace cu acceleratorul de particule. As impartasi ingrijorarea lor daca nu mi-as da seama ca gaurile astea negre ne-au cam pascut deja. O minuscula gaura neagra a papat Partidul Conservator si de aceea activitatea sa a atins asemenea extreme. O gaura neagra mai marisoara pare sa fi muscat din PD-L, partidul nostru speranta, care a adaugat la topul de prostii din vara asta si un blat mic cu Vadim, care cazuse de tot prin gaura neagra, iar acum i se zareste iarasi varful de la bonetica de noapte. Camera Deputatilor s-a scufundat toata intr-o gaura neagra dupa voturile la dosarul cavalerului de Malta Adrian Nastase, la care o majoritate a Comisiei juridice a gasit probele din dosar nule. Cred ca numai daca onorata comisie lua in cap bucata cu bucata celebra gresie adusa din China pe sest se convingea ca exista totusi niscaiva probe.

In ce priveste Guvernul Tariceanu, pentru ca nu a avut inspiratia sa isi instruiasca ministrii – macar de un an incoace – sa nu mai taxeze tot ce misca, isi pregateste o megagaura. Nu o sa le-o traga Basescu, si nu imediat, cum se tem ei, dar, conform legilor vidului, vor fi supti pana la urma. In trecerea lor prin Univers au lasat asa niste urme, ca ani de furtuni galactice nu le pot sterge. O gigantica gaura neagra i se pregateste si bugetului nostru. Nemultumindu-se doar sa il cheltuiasca, partidele se intrec sa-l goleasca cu anticipare. Aflam ca PSD va reduce nivelul cotei candva unice pentru cei care au sub venitul mediu. Nu cred ca PD-L si PNL se pot lasa mai prejos, invocate fiind cota de 10% a bulgarilor, precum si ideea, din ce in ce mai obscura, ca ei ar fi mai la dreapta de PSD. Parerea lui Gigi Becali nu conteaza, dat fiind ca el oricum nu prea isi plateste impozitele.

Sa nu credeti ca, daca vreo persoana pica prin gaura neagra, dispare macar din galaxia noastra pentru totdeauna. Ca in romanele lui Stanislaw Lem, s-a dezvoltat la noi o populatie care s-a aclimatizat cu traiul in and out din gaurile negre, niste "gauratroni" de profesie. Aceste creaturi ale neantului rasar si dispar periodic, iar numele lor sunt Nicolae Vacaroiu, Aurelian Pavelescu, Codrin stefanescu, Ioan Ghise, Nati Meir, Lucian Bolcas, Lavinia sandru... Lista e nesfarsita, dar las cititorilor placerea sa o completeze. Chiar atunci cand neantul trage la fund pe careva mai substantial, de la Mona Musca la Sorin Antohi, e absolut imposibil ca acestia sa stea cu adevarat la fund macar un sezon, spre paguba lor si a prietenilor lor. Mari dezbateri sunt organizate la noi pe tema reintoarcerii unor asemenea personaje si multa cerneala consumata in zadar. Ma fascineaza mai ales marele argument logic si moral conform caruia, daca e imposibil sa-i bagam dedesubt pe toti care ar merita, e nedrept sa mai ramana oricine la fund.

Asa reciclam noi mereu continutul gaurilor negre. Iar cand se gaseste vreun om care sa plece acasa, excedat de faptul ca, din motive de principiu, ar trebui sa ameninte saptamanal cu retragerea – cazul lui Catalin Avramescu, despre care am spus, de cand a intrat ca si candidat PD-L, ca se discuta de pomana, ca nu va iesi nimic –, se gasesc unii sa racneasca la el ca e instabil. Se intelege ca toti ailalti, care floteaza pe valori, dar raman cumva intr-un miraculos echilibru, ferindu-se cu grija sa-l atinga pe sef si partidul cu vreo floare, tehnica, vorba aceea, cu decenii de experienta la noi, sunt sira spinarii galaxiei noastre. Inflexibilii astia, gen Avramescu sau Cartarescu, pun in schimb in pericol stabilitatea generala: acolo unde toti si toate se misca meteoric in cautare de gratificatie imediata si fara scrupule, acesti indivizi, periculosi prin rigiditatea lor morala, cu alte cuvinte stand acolo unde au spus ca stau, creeaza pericolul de ciocniri, ba chiar explozii. Cum zice o vorba frantuzeasca: sprijina-te din greu pe principii, ca vor sfarsi prin a ceda!

Dar negrul galactic nu e facut doar din oameni politici. Puzderie de bloggeri si scriitori de coloane la ziar umplu vidul cu gandirea lor de scenaristi de desene animate. De la geopolitica la literatura, deopotriva de analfabetizati in toate, opinistii romani ineaca galaxia in cerneala. Exceptiile stralucesc ca niste nove in puzderia de praf galactic. Dar raman, fatalmente, exceptii, intr-o lume care a descoperit cum sa opresti importul de iguane, dar nu cum sa controlezi accesul la spatiul public al unei faune galactice care in Occident nu are acces la ziare si televiziuni, ce sa mai spun de functii publice.

Trebuia sa fie ieri sfarsitul lumii si nu a fost, dupa Partidul Conservator? Mare pacat. Ca lumea asta nu are de ce sa traiasca. Sa se duca dracului, lasand loc uneia mai autentice.

Romania libera