Cu ceva vreme in urma, circula pe e-mail un anunt ca, la o data oarecare din august anul acesta, planeta Marte se va apropia atat de mult de Terra incat se va vedea pe cer mare cat Luna.

Lumea era chemata sa asiste la acest eveniment rar, survenind, zice-se, doar o data la vreo doua secole - evenimentul vietii, deoarece copiii si nepotii nostri n-ar mai putea prinde unul. In realitate, fireste, fluctuatiile lui Marte pe traiectoria sa sunt insesizabile cu ochiul liber, planeta aparand in continuare de marimea unei stele mai luminoase: ea are dimensiuni comparabile cu Luna, dar este de 150 de ori mai departe, deci niciodata nu se va vedea la fel. Date banale, de nivel de gimnaziu, si asta trecand peste faptul ca daca in sec. XVIIIXIX s-ar fi vazut vreodata doua Luni pe cer, am fi avut o cat de mica marturie in presa si in comentariile vremii, deci unui om cu opt clase si minima cultura generala utilizabila trebuia sa i se aprinda imediat un beculet de avertizare.

Ti-ai gasit! Socant aici nu e faptul ca cineva inventeaza aiureli, ci cariera spectaculoasa pe care o iau ele, recirculate cu maxima buna-credinta de tipi educati, cu cariera si raspunderi publice: eu l-am primit succesiv din vreo trei directii. Se pare ca, dupa o butada veche, nu gresesti niciodata subestimandu-ti publicul. In ciuda proliferarii invatamantului de masa si a usurarii (in principiu) a accesului la cunoastere, se va manca totdeauna o paine prin exploatarea resurselor inepuizabile de ignoranta si obscurantism din lume. Diplomele universitare se inmultesc, dar cantitatea de bun simt stiintific din lume are aerul ca ramane constanta, impartindu-se in doze tot mai homeopatice intre numerosii absolventi de mastere si doctorate care cred in horoscoape, aure corporale si piramide energetice ascutitoare de cutite.

Asa ca ce sa ne mai mire daca Partidul Conservator a observat saptamana trecuta ca poti iesi in fata in campania electorala cu teme teribil de relevante pentru agenda actuala de dezvoltare a Romaniei: sfarsitul lumii. Apud. dl senator Marinescu si Codrin Stefanescu, coordonati din umbra de seful lor de partid, dl doctor in stiinte Voiculescu, lumea urma sa se termine miercuri, 10 septembrie, supta intr-o gaurica neagra aparuta odata cu pornirea acceleratorului european de particule de la poalele Alpilor. Ca atare, romanii au fost chemati de acest partid parlamentar - care pana anul trecut gospodarea, prin ministrul Seres, politica energetica a tarii - sa-si ia bocceluta cu apa si merinde si sa se suie in varful celui mai apropiat deal, pentru a astepta A Doua Venire, sub forma de gauri negre de productie franco-elvetiana, mici, dar multe.

Ceea ce in alte parti este vociferare marginala, in virtutea libertatii de exprimare, pusa pe acelasi stand prin aeroporturi cu cartile lucioase despre OZN, Yeti si teoriile asasinarii lui Kennedy, in republica tehnico-stiintifica Romania, construind din greu economia cunoasterii in baza Agendei Lisabona, capata centralitate, prestanta politica si timp nelimitat de antena. Iar cand sfarsitul lumii nu vine, niciun profet parlamentar nu se compromite iremediabil: dimpotriva, merge pe strada si mai tantos, ca si cand numai datorita vigilentei sale retorice a fost evitat deznodamantul tragic.

Sigur, ar fi naiv sa suspectam PC de asemenea griji escatologice sincere, dupa abilitatile foarte terestre demonstrate de-a lungul vremii de conducerea sa. Cel mai probabil, aceasta a facut un calcul banal: domnule, cat avem noi in sondaje? 2-3%. Cu siguranta exista in populatia generala a Romaniei un procent mai mare de atat care pune botul la orice, in special daca-i zici ca niste savanti europeni descreierati vor sa gaseasca bosonul Higgs, poreclit in mod derutant, dar convenabil pentru mass-media, „particula lui Dumnezeu“. Ia sa facem noi putina garagata. Ceea ce s-a si intamplat.

Probabil ca si altii vor lua aminte, pentru ca publicul-tinta pentru asemenea subiecte nu este doar taranul medieval din sate izolate, ci si noua patura urbana cu licenta, dar semianalfabeta, care va mosteni Imparatia Cerurilor. Ma astept la mare concurenta pe aceasta piata de idei, unde s-au instalat deja solid neo-sarlatanii cu „produse alimentare bio“ si liderii de opinie care aveau nota 5 la biologie in scoala, dar iti explica ritos ca daca mananci carne de porc hranit cu porumb modificat genetic, vei avea copii cu sase degete.

Evenimentul Zilei