Numirea activistului de mediu Liviu Mihaiu guvernator al Deltei Dunarii ar parea fireasca, daca viitorul secretar de stat n-ar fi si jurnalist. El merita acelasi tratament de care au beneficiat si comentatorii Traian Ungureanu si Sever Voinescu, acuzati ca si-au tradat breasla pentru sinecuri politice, cand au fost propusi de Traian Basescu ambasadori. Daca posturile diplomatice mai trebuie avizate favorabil si de catre parlament, cel din administratie al lui Liviu Mihaiu depinde de o singura semnatura, cea a premierului Calin Popescu-Tariceanu. Nu va ezita sa o dea, din moment ce numirea - cu doua luni inainte de alegeri si fara sa-l anunte in prealabil pe ocupantul functiei Paul Cononov ca va fi schimbat - a fost chiar stralucita lui idee.

Nu orice jurnalist ajunge secretar de stat si nu orice ecologist guvernatorul Deltei Dunarii. Liviu Mihaiu si-a gasit o nisa, Delta Dunarii, si si-a construit o relatie prieteneasca cu premierul Calin Popescu-Tariceanu. Utila si Deltei, dar si directorului de la Radio Guerrilla. Seful guvernului a fost cel putin o data pe an in Delta, iar intr-una din calatoriile initiatice impreuna cu familia, ghid si sofer de barca cu motor i-a fost chiar Liviu Mihaiu. Calin Popescu-Tariceanu a fost si vedeta emisiunii-concurs „La pizza cu premierul“, o performanta profesionala de invidiat a postului Guerrilla. Nu multe radiouri, televiziuni sau ziare din lume l-ar convinge pe prim-ministrul unei tari sa se intalneasca la un restaurant cu ascultatorii sau cititorii. Liviu Mihaiu a reusit.

Primele atestari documentare ale iubirii lui Liviu Mihaiu de Delta Dunarii dateaza din 2004 cand, intr-o emisiune TV, omul de afaceri Alexandru Bittner il acuza, fluturand si dovada, ca a cerut autoritatilor concesionarea pe o durata de 15 ani a unei suprafete de 21.000 de hectare din Delta, cu tot cu pestele si cabanele aferente. Jurnalistul a explicat ca din dorinta de a le proteja. Intamplator, doi patroni ai lui Liviu Mihaiu, Sorin Marin si Sorin Ovidiu Vintu, au si ei o pasiune speciala pentru Delta Dunarii. Primul, fost partener de afaceri cu Dinu Patriciu, era la sfarsitul administratiei Adrian Nastase, al doilea concesionar important din Delta, dupa Alexandru Bittner. Mai modest, SOV detine doar Pensiunea Rosu.

Ca sef al organizatiei „Salvati Delta“, Liviu Mihaiu a sustinut pozitiile corecte. S-a impotrivit vanatorii, pescuitului intensiv si braconajului. Dar una este sa faci lobby pe langa premierul prieten si alta este sa administrezi sute de milioane de euro din fonduri europene. Mai precis 200 de milioane prin agentia de pescuit si acvacultura condusa de un bun amic al viitorului guvernator Gheorghe Stefan, 28 de milioane de la mediu si 250 de milioane din programul pentru biodiversitate accesabil prin proiecte. Cifre in care s-ar incurca si niste birocrati cu vechime in munca, daramite un romantic incurabil ca Liviu Mihaiu.

EvZ.