Cariera si imaginea unei femei au fost distruse in cateva secunde de o inregistrare video a unui act sexual, postata pe blogul unui jurnalist. Desi nu se stie cu certitudine daca filmul este autentic ori daca persoana al carei chip apare in inregistrare este cea identificata de bloggeri si de comentatorii lor, deja se fac judecati generale asupra femeilor din politica si se iau decizii de partid in consecinta. Ce indreptateste un jurnalist sa afirme, plecand de la clipul cu pricina, ca „vine sa intareasca ideea ca partidele arunca tot mai mult in lupta electorala femei frumoase numai pentru faptul ca sunt prezentabile si atrag voturi“? Sau pe un politician sa arunce piatra in colega prezumtiv vinovata de amor in masina, la numai o saptamana dupa ce afirma, referindu-se la niste minore, ca viitorul lor politic „depinde de cum se misca“?

In loc sa ne intrebam cum sunt obtinute inregistrarile si cum ajung ele in spatiul public, avem mari dezbateri morale si politice. Cum se cade sa facem sex si ce implicatie strategico-ideologica are o pozitie erotica sau alta. Intr-o tara civilizata, statut la care Romania nici nu mai aspira, discutia ar fi fost in primul rand despre dreptul la viata privata, protejat de Constitutie si de legi, batjocorit de media, pentru audienta si bani. Victime cad de regula oameni obisnuiti, cum este profesoara de franceza din Zalau, a carei reputatie a fost ruinata de publicarea unor imagini intime obtinute fraudulos. Supusa judecatii publice pentru ca face dragoste cu sotul ei in dormitorul conjugal, femeia a fost trimisa fortat pentru un an in concediu fara plata. La televiziuni, in ziare sau pe internet au fost facute publice, de la intrarea pe piata noastra a telefoanelor mobile cu camere incorporate, zeci de fotografii si filmulete cu adolescente surprinse in timpul unor acte sexuale, fara nicio responsabilitate pentru consecintele demersului. Desi intruziunea clandestina in viata unei persoane poate avea efecte psihologice grave asupra acesteia, mergand pana la insingurare si sinucidere.

Revoltator este ca autoritatile statului considera astfel de evenimente normale. Izolate social, uneori ramase si fara sustinerea familiei, victimelor nu li se face nici macar dreptate, desi multe dintre inregistrari sunt realizate pentru santaj. Plantarea de mijloace de interceptare audio sau video in casa sau masina cuiva, fara mandat de la procuror sau judecator, constituie infractiune. In conflict cu legea intra si publicarea acestor materiale audio si video fara consimtamantul persoanei. Dreptul la viata privata este restrictionat doar atunci cand exista un interes public justificat ori daca inregistrarea este incidentala si realizata in locuri publice. Viata sexuala a elevelor de liceu, a profesoarelor acestora sau ale femeilor-politician nu este de interes public.

Discutia in jurul filmuletului erotic in care se presupune ca ar aparea o femeie politician se va stinge, pentru ca obiectivul publicarii lui a fost, probabil, atins. Pericolul ca, oricand, oricare dintre noi sa fie eroul unei astfel de dezvaluiri ramane. Peretii au urechi, ferestrele ochi.

EvZ.