Curtea de Conturi, institutia care ar trebui sa verifice cum sunt cheltuiti banii publici, a fost data pe mana unui personaj care a patronat falimentul Bancorex si a fost presedinte al unei banci falite infiintate de Sorin Ovidiu Vintu. In 1998, Romania a fost la un pas sa intre in incapacitate de plata, urmare a jefuirii bancilor de stat in perioada in care Nicolae Vacaroiu era prim-ministru. Dar parlamentul nu l-a lasat singur pe Vacaroiu. Ii vor fi colegi, in structura de conducere a Curtii de Conturi, Sabina Funar, nevasta senatorului PRM Gheorghe Funar - doamna este doctor in marketing agricol! - Doina Dascalu, o fina a deputatului PNL Dan Radu Rusanu, si Gheorghe Oana, fost secretar de stat din guvernul PSD, despre care presa a relatat ca ar fi beneficiar al unor credite preferentiale de la Bancorex. PDL, partidul care lupta cu atata tarie impotriva coruptiei, a trimis la Curte un cetatean pe care Parchetul General ar dori sa-l urmareasca penal pentru savarsirea infractiunii de fals material in inscrisuri sub semnatura privata.

As fi acceptat fara sa cracnesc aceasta situatie, avand in vedere ca, pana ieri, Curtea de Conturi era condusa de Dan Grosu Saguna, omul lui Adrian Nastase. Practic, prin noile numiri, nu s-a schimbat decat aripa din PSD care domina aceasta institutie. Dar, intamplator, mi-au cazut ochii peste un anunt publicat in „The Economist“: oficiul civil din Kosovo cauta un candidat „de cea mai inalta calitate morala si profesionala“ pentru a-l numi auditor general al bugetului acestei nou-infiintate republici. Interesant este ca acest candidat poate avea orice cetatenie - in afara de cea a Serbiei sau a Republicii Kosovo.

Sa trecem peste ideea excelenta de a angaja straini intr-un post sensibil care implica un control asupra banului public. Patriotii romani nu ar accepta niciodata ca vreun englez sau suedez sa le cerceteze afacerile cu bani publici si, ulterior, sa-i acuze ca fura pe rupte. Ganditi-va insa o clipa la cerinta postului: „Un candidat de cea mai inalta tinuta morala si profesionala“. Oare Nicolae Vacaroiu insusi ar avea curajul sa spuna asa ceva despre propria-i persoana?

Modul in care a fost politizata Curtea de Conturi este relevant pentru ca arata de ce, in Romania, lupta cu coruptia a esuat. Pentru a le inchide gura celor de la Bruxelles, a fost lasat sa functioneze doar DNA-ul, dar toate celelalte institutii sunt bine plasate sub control politic. La conducerea Autoritatii Electorale Permanente - institutia care, teoretic, verifica finantarile partidelor, sursa primara a coruptiei - a fost plasat un obscur senator PSD din Bacau (fieful lui Viorel Hrebenciuc). La Inalta Curte de Casatie si Justitie, presedinte este un fost consilier al lui Ion Iliescu. Agentia Nationala de Integritate este controlata de un consiliu format, in cea mai mare parte, din oamenii partidelor. Oamenii plasati in aceste structuri nu fac decat sa protejeze ilegalitatile celor care i-au numit in functie. Vacaroiu, bine instalat la Curtea de Conturi pentru urmatorii noua ani, nu este decat unul dintre numerosii lupi care pazesc stana.

EvZ.