Un guvern minoritar stupid, administrat de socia­lismul electoral al lui Geoana, asigura bazele financiare ale ruinei. Simultan si complice, o trupa de comentatori ignoranti anunta ca a surprins un flagrant si striga: Basescu promulgatorul! Basescu exterminatorul! Pana si aceasta introducere e prea ingaduitoare cu pierderea de directie administrata romanilor. Trecerea de la ora de dezmat la ora de jale e, acum, inevitabila. Abia daca mai e timp de clarificarea prin adevar. Schita reala arata in felul urmator. Economia Romaniei e o arena de consum finantata de credit bancar vest-european.

O populatie subnutrita plenar, vreme de 50 de ani, a fost racolata fara probleme, in masa, la mania credi­tului instantaneu, adesea in moneda europeana.

Paralel, sectorul productiv a fost ecranat si, in cele din urma, scos din cursa de speculatia parazitara a zeci de mii de firme de import-export. Armata import-export a propulsat parveniti pe locul cuvenit unei clase de mijloc producatoare de capital. Impreuna, setea de consum a nevoiasilor indemnati la cheltuiala si pompele de absorbtie ale firmelor de import au creat doua dezechilibre care fac unul si acelasi deficit comercial fabulos. 20 de miliarde de euro. In fata acestui ocean de datornici si indatorare, singurele intrari pozitive au ramas investitiile straine directe si miliar­dele trimise acasa, cu batista, de forta de munca inchiriata in Spania si Italia.

Aranjamentul general al economiei romanesti e o subfunctie, dependenta de cea mai mica tresarire a pietelor occidentale. Un timp, iluzia a functionat si i-a permis lui C.P. Tariceanu, actionarul principal al acestei fantasme, sa scoata la plimbare mitul cresterii economice. Ipoteza Tariceanu e corecta, cu doua observatii: economia nu are cum sa creasca pentru ca nu are viata interna reala, iar procentele care ne asaza pe primul loc in Europa vin din consum, adica din incalzirea aberanta a economiei. Cu o dependenta masiva de creditul occidental, cu o populatie indatorata pe aceleasi piete si fara o baza de capital autonoma, economia Romaniei e complet imuna la frazele lui Tariceanu si asculta de singurul ei coordonator: sistemul financiar global. Cand sistemul cade, cade si economia Romaniei.

Cand cumparatorul francez sau spaniol posteste, apare foametea la Mioveni. Ordinul de picaj al Bursei n-a fost semnat de Basescu promulgatorul. Bursa cade de saptamani in sir, impinsa de criza globala, oglindita in pseudoeconomia romaneasca. Leul a ramas, un timp, vertical, pentru ca a fost proptit si dopat de BNR, dar mijloacele de interventie ale statului sunt minore, intr-o economie care ii e, de fapt, straina. Adevarata incursiune a statului in economie e, pur si simplu, suita de raiduri de jaf ale cuplului Tariceanu-Geoana. M. Isarescu trebuia sa se amestece brutal si sonor de indata ce administratia Romaniei a lansat, in plina criza globala, planul de actiune Logan - Dabuleni. Total: cel putin 700 de milioane de euro. Unde e vina profesorilor?

Cotidianul