Fondul Monetar International (FMI) a recomandat Romaniei sa reanalizeze legea privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor.

Specialistii FMI spun ca „impactul unei astfel de masuri, cumulat cu efectele crizei financiare globale, ar putea afecta puternic competitivitatea economiei romanesti si stabilitatea macroeconomica“. „Autoritatile din tarile emergente trebuie sa transmita un semnal puternic pietelor, prin politici fiscale si salariale adaptate in mod realist la mediul economic international extrem de dificil“, sustine FMI. Pana la acest comunicat de presa era dificil sa te lamuresti daca majorarea cu 50% a salariilor profesorilor este sustenabila sau nu. Daca este sau nu o masura inteleapta in actualul context economic din Romania. Nu au existat surse obiective, care sa furnizeze informatii credibile. O intrebare la care, pana acum, nimeni nu a oferit un raspuns convingator se refera la impactul real pe care majorarea salariilor profesorilor il are asupra principalilor indici macroeconomici. Cifrele furnizate de Ministerul Economiei si Finantelor au venit sa confirme previziunile apocaliptice ale premierului Tariceanu. De cealalta parte a baricadei, presedintele Traian Basescu si PDL, desi nu au oferit opiniei publice prea multe cifre, au sustinut ca bani pentru profesori exista, insa guvernul este incapabil sa gestioneze bugetul de stat sau o face inechitabil, servindu-si clientela politica.

In aceste conditii, comunicatul FMI este prima dovada credibila ca promulgarea, de catre presedinte, a legii de majorare a salariilor profesorilor este un pericol pentru economia romaneasca.

Nu stiu ce alte dovezi ar trebui sa mai primeasca Traian Basescu, Mircea Geoana sau alti politicieni, care se balacesc zilele acestea intr-un populism desantat, cu gandul la alegeri, nu la stabilitatea economica a tarii. Ce altceva ar trebui sa se intample pentru a intelege ca se joaca cu chibritul electoral pe langa butoiul cu pulbere.

De ce nu sunt de acord acesti lideri populisti cu amanarea majorarilor salariale pana dupa alegeri? Guvernul viitor trebuie lasat sa-si asume o astfel de decizie, cu implicatii economice majore. Este o dovada de normalitate.

Ce se intampla la granita de vest, in Ungaria, ar trebui sa le dea de gandit politicienilor de la Bucuresti. FMI-ul a decis sa sustina financiar economia Ungariei, intr-un moment in care marginea prapastiei este mai aproape ca oricand. Vecinii nostri sunt astazi in pragul colapsului, pentru ca, intre 2002-2003, nu au oprit la timp licitatia pomenilor electorale.

Dumnezeu ne da, dar nu ne baga in traista. Daca politicienii nostri nu vor trage concluziile ce trebuie trase din aceasta situatie, consecintele ar putea fi dezastruoase. Basescu, Geoana, PDL, PSD ar putea castiga alegerile, dar s-ar putea trezi, din cauza atitudinii populist-iresponsabile din prezent, cu o Romanie in haos economic si, deci, neguvernabila.

EvZ.