„Daca oamenii o duc bine, conteaza mai putin ca exista coruptie“, cred 41% dintre cei chestionati de CURS. Aproape o treime dintre respondenti spun ca prefera un guvern corupt, dar competent.

De fapt, intuiam aceasta situatie inca de la alegerile locale. Personaje precum Radu Mazare, Gheorghe Falca sau Marian Oprisan au castigat fara probleme. Situatia se va repeta, probabil, la alegerile pentru parlament. Miron Mitrea, Adrian Nastase, Serban Mihailescu, Codrut Seres sau Paul Pacuraru vor reveni in viitorul legislativ, confirmati de sistemul uninominal de vot. Inca din iunie, presedintele Traian Basescu le-a cerut ziaristilor sa nu mai indrazneasca sa le spuna „corupti“ primarilor si presedintilor de consiliu judetean care, dupa alegerile locale, au fost reconfirmati in functii.

Putin probabil sa-si inchipuie cineva din Romania ca Adrian Nastase, de exemplu, s-a imbogatit din salariul de bugetar, ouale gainilor de la Cornu si nevinovata mostenire lasata in urma de matusa Tamara. Dar probabil ca majoritatea cetatenilor acestei tari sunt resemnati. Dupa patru ani de lupta cu coruptia, justitia din Romania nu a reusit sa condamne niciun „peste mare“, asa cum ne cerea, prin 2004, comisarul european Gunter Verheugen. Complet izolata de celelalte institutii care ar trebui sa se ocupe de aplicarea legii, DNA nu pare sa fi reusit sa-si indeplineasca misiunea.

Parlamentul, Curtea Constitutionala si Inalta Curte de Casatie si Justitie au facut tot posibilul pentru a-i proteja sau pentru a tergiversa procesele inaltilor demnitari suspectati de coruptie. Apare sentimentul ca astfel de personaje prea puternice sunt intangibile si asa vor ramane pe vecie, oricate presiuni vor face americanii sau cei de la Uniunea Europeana. Multi oameni ii vor vota crezand ca, poate, „astia s-au saturat de furat“, spre deosebire de noua generatie, care vine flamanda din urma. Probabil ca mai mult de jumatate dintre alegatorii romani nu vor merge la vot, pentru ca isi spun ca toti politicienii sunt o apa si un pamant.

Nici eu nu sunt prea departe de aceasta atitudine. In colegiul meu sunt pus in imposibila situatie de a alege intre avocatul lui „Felix“, Sergiu Andon, un peremist spalat si curatat de catre cei de la PDL si o ruda obscura si incompetenta a fratilor Micula. Dumneavoastra pe cine ati pune stampila? Dar mi-au ramas in minte cuvintele ambasadorului SUA, Nicholas Taubman: „Daca alegatorii au hotarat sa tolereze coruptia, atunci nu ar trebui sa se planga de faptul ca taxele pe care le platesc ajung in buzunarele altcuiva“. Taubman are perfecta dreptate, si asta ne explica si de ce nu-l suporta mai niciun politician roman (ultimul pe lista - Traian Basescu).

Vom vedea daca dupa 30 noiembrie cetatenii romani mai au sau nu dreptul sa se jeleasca si sa spuna ca traiesc intr-o tara prea corupta. Sau, dupa cum se spune la casatoriile oficiate de biserica anglicana: vorbiti acum sau pastrati-va pacea pentru vesnicie!

Evenimentul Zilei