Fictiunea istorica: razboiul sfant (de Cristian Pirvulescu)
Or, daca presedintele tarii, gatuit de emotie, si-a amintit, invitat fiind la Radio Romania, in emisiunea "Sfertul Academic" a lui Paul Grigoriu, ca la acest post de radio s-a auzit ordinul "Romani, va ordon treceti Prutul!", a neglijat cu siguranta faptul ca atinge un subiect fierbinte. Furat de sentimentalism, a neglijat contextul national si international zbuciumat in care face o astfel de afirmatie.
Altfel, e greu de crezut ca presedintele Traian Basescu nu a stiut ca maresalul Antonescu, autorul celebrei fraze, e (cel putin oficial) criminal de razboi si ca tema prezentei armatei romane in Basarabia, dar mai ales in Transnistria, in timpul celui de-al doilea razboi mondial e una cel putin controversata. Sa fi uitat, intre timp, presedintele emotia puternica pe care o resimtea acum cativa ani cand vizita Muzeul Holocaustului din Washington si constata efectele Holocaustului in Transnistria?
Oricum, intamplarea ca presedintele, furat de o efuziune patriotica, a ajuns sa il aminteasca, fie si indirect, pe Antonescu, dar nu a spus nici un cuvant despre devastarea Cimitirului Evreiesc din Bucuresti cu doar cateva zile mai inainte nu poate trece neobservata. Chiar daca sugestia de a aminti fraza lui Antonescu din 22 iunie 1941 in contextul sarbatoririi celor 80 de ani ai Radioului national a venit din partea unor consilieri pentru care personalitatea lui Antonescu nu e chiar atat de controversata, reactia presedintelui tot surprinde.
Iruperea emotivitatii, inclusiv a celei cu amprenta patriotica, in spatiul public nu e doar un semn al timpului, nu e o simpla amprenta de personalitate sau o pata de culoare, ci si o tactica. Atunci cand intra insa sub incidenta nationalismului, fie el incidental sau tactic, devine, in proximitatea neopopulismelor contemporane, un factor de risc in campania electorala, pe care apoi criza economica poate sa-l amplifice.
Daca acum patru ani – chiar in noiembrie 2004 – Comisia Wiesel (Comisia Internationala privind Holocaustul din Romania) publica un raport care restabilea adevarul referitor la responsabilitatile politice in privinta Holocaustului romanesc, combaterea extremismului, cu precadere a antisemitismului, a ramas inca precara. Eforturile facute au fost marginale, iar introducerea disciplinei optionale privind studierea Holocaustului e mai degraba o raritate. Incet, lucrurile au fost uitate.
Un exemplu: daca pana prin 2005-2006 pe site-ul Presedintiei exista inca un capitol referitor la Raportul Wiesel, dupa aceea, poate din cauza reorganizarii informatiilor, acesta a disparut. Acum, pe site-ul Presedintiei veti gasi referinte la tot felul de comisii prezidentiale, dar nici una despre Comisia Wiesel, care a functionat totusi sub patronajul acestei institutii.
Or, Comisia Wiesel ajunsese la concluzia ca, in cursul celui de-al doilea razboi mondial, si in Romania a avut loc Holocaustul, iar responsabilitatile autoritatilor romane ale vremii, si in special a lui Ion Antonescu, fusesera stabilite. Poate daca aceasta informatie ar fi fost nu doar accesibila, ci si interiorizata, tema "razboiului sfant" nu ar fi devenit o referinta, fie si involuntara, in discursul politic romanesc actual.
Romania Libera

Etapa a doua a vaccinării împotriva COVID-19: Cine are dreptul să se vaccineze în această etapă, când și cum te poți programa. Înființarea centrelor de vaccinare, în continuare în aer
Vom călători în UE doar cu „pașaport de vaccinare”? Precedentul „Carnetului Galben”
De ce Dacia intră într-o nouă etapă datorită SUV-ului Bigster și de ce apropierea de Lada nu ar trebui să ne sperie
Cum vrea Guvernul să elimine haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț, până în iulie, de la furnizorii de ultimă instanță - Proiecte
EXCLUSIV Moștenirea Gabrielei Firea: Ce salarii au directorii și angajații companiilor municipale Ep. II
cu toate ca sint de acord cu afirmatia ca presedintele a gafat amintind de spusele lui Antonescu, in scrisul dvoastra se simte o vendeta.
Cred ca mai bine ati rationa daca ati uita episodul acela care va mina in lupta; nici dvoastra nu sinteti perfect.
Se nasc prea multe intrebari referitor la aceasta comisie! Dv. dle. Pavelescu nu vi le punetzi? De ce oare?
- evidentierea antisemitismului in Romania
- lupta impotriva ortodoxismului
- lupta impotriva nationalismului
- evidentierea provincialismului cultural al Romaniei
Din aceste 4 domenii dl. Pirvulescu face proiecte, primeste fonduri si generoase expuneri media. Surprinzator, este cam singurul care se ocupa strict de aceasta nisha de activism. Si pana acum si cel mai eficient. A invatat bine de la programele internationale la care a participat.
Ramane de neinteles de ce multi cetateni romani considera activitatea dlui Pirvulescu ca fiind profitoare sau lipsita de verticalitate morala. Omul este foarte onest in ceea ce face. In acele 4 puncte crede si de astea se ocupa tot timpul. E cam singurul. Ar fi de dorit ca si cei care ii contesta activitatea sa sa fie la fel de constanti si focusati pe cateva subiecte specifice.
Toti au un punct comun: sint prieteni cu si beneficiaza de stipendiile patriciului si marionetei sale, tariceanu.
si faci puscarie, spre marea lor fericire.