Suntem, intr-adevar, pe Titanic. Capitanul apare pe punte si anunta solemn ca a hotarat ca urmatorul Capitan sa inzestreze vaporul cu colaci de salvare. Apoi, citeste o lista de cheltuieli obligatorii pentru viitorul Capitan si dispare. Urca intr-o salupa privata, cu directia Monte Carlo. Pe 30 noiembrie ii expira mandatul. Restul nu il mai priveste.

Primul-ministru Tariceanu e un adult iresponsabil. Guvernul lui guverneaza acum pentru inca 15 zile, nu pentru viitorii patru ani. Ce decizie cu efect imediat a luat Tariceanu? Nici una, cu exceptia unei ample invitatii la nebunie, adresata unei natiuni in pericol clar si imediat. Dar asta nu e nimic. Supliciul e supraetajat.

Romania e sechestrata intr-un sandvis-capcana: de o parte escrocheriile lui Tariceanu, de cealalta - socialismul golanesc al lui Geoana. Sau altfel spus: Romania s-a micsorat. Doar o miscare ampla la vot, pe 30 noiembrie, ne poate readuce la dimensiuni umane si marime naturala. In caz contrar, vom fi indeajuns de micro spre a aluneca in buzunarul grupului Geoana.

Vom fi un cimitir de fonduri si iluzii europene. Mai curand, nu vom mai fi. Economia nu moare niciodata, dar o economie de puls minim semnaleaza decesul unei societati care a fost, deja, anihilata politic si moral. PSD e agentul acestei reveniri la stadiul social inanimat al comunismului sau, pentru mai multa culoare, pionierul viitoarei noastre proletarizari.

Prima treapta a dezastrului cere romanilor sa accepte o prostie pe care Geoana n-are curajul s-o rosteasca, dar o divinizeaza in ascuns si o ingrasa electoral: criza financiara mondiala s-a dezlantuit si rastoarna burse, de la New York la Seul, doar spre a face un serviciu PSD-ului. Cu alte cuvinte, economia si istoria lumii se invart serviabil in jurul Romaniei si se ingrijesc sa nu dauneze electoral PSD-ului. E ceva adevarat aici: PSD e un partid de maniaci energici, marginiti la delapidarea statului supradimensionat pentru o devalizare mai manoasa. PSD a avut intotdeauna nevoie de un stat enorm si de un colectivism exploatabil.

Integral in Cotidianul