Mai sunt cateva zile pana cand presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, va fi devenit al doilea om in statul roman, urmand sa fie ales presedinte al Senatului.

Evenimentul este, practic, inevitabil. In secret, coalitia formata din PSD, PNL si PC si-a impartit functiile in viitoarea guvernare, pana la nivel de presedinti de comisii. Justificandu-se prin faptul ca Traian Basescu este un pericol pentru democratie si doreste desfiintarea PNL, urmasii lui Ion Bratianu se vor alia - de data asta oficial - cu un turnator al Securitatii, care semna notele informative cu pseudonimul „Felix“. „Daca nu ma duc imediat la poarta Cotroceniului sa trimit firmanul si sa ma aliez cu PDL-ul, cum vrea jupanul, atunci voi fi in situatia sa-l votez pe Dan Voiculescu. Si eu va spun raspicat ca asta nu ma sperie suficient de tare“, a marturisit, senin, vicepresedintele PNL Crin Antonescu.

Nu trebuie sa ne mire cinismul liderului liberal. Pe cine mai intereseaza trecutul politicienilor? A fost Dan Voiculescu turnator? Si ce, spun liberalii, care te intreaba imediat de ce nu esti la fel de indignat ca Basescu a lucrat la Anvers intre 1987 si 1989, iar dosarul de Securitate al sefului statului este de negasit. Intr-un fel, au dreptate. Toata clasa politica din Romania, fara absolut nicio exceptie notabila, a pus umarul la ingroparea procesului de deconspirare a fostei Securitati.

Acum cateva zile, cu mare discretie, presedintele Traian Basescu a promulgat o lege de aprobare a ordonantei de urgenta privind accesul la dosarul de Securitate. Legea este un dezastru si o rusine pentru toti cei care au sustinut ca doresc condamnarea comunismului, dar au contribuit, intr-un fel sau altul, la emascularea procesului de deconspirare a Securitatii. Printr-un amendament initiat de procuroarea liberala Norica Nicolai, preotii ortodocsi nu mai pot fi verificati decat la cererea patriarhului.

Practic, aceasta este o invitatie la santaj. Esti disciplinat, nu cer sa te verifice. Vorbesti in front - te dau pe mana CNSAS. Un alt amendament, gandit de doi obscuri senatori PSD, ii scoate pe fostii demnitari comunisti din categoria celor asimilati colaboratorilor Securitatii. Deci cei care dadeau ordine Securitatii - va mai amintiti de Ion Iliescu cerandu-le celor de la scoala de ofiteri de la Baneasa sa-i tunda pe hipiotii cu plete - sunt de nepedepsit. „Partidul a fost creierul represiv, iar Securitatea instrumentul prin care a pus in practica deciziile politice“, spunea, pe 6 decembrie 2006, in plenul parlamentului, presedintele Traian Basescu. Aceasta fraza ramane goala de continut, atata timp cat legea ii lasa nepedepsiti pe conducatorii PCR. In Senat - Camera decizionala - nimeni nu s-a opus acestor prevederi scandaloase. Legea a fost votata de reprezentantii tuturor partidelor - PSD, PNL, PDL, PRM si UDMR. Seful statului, care si-a asumat raportul comisiei privind analiza dictaturii comuniste, a promulgat legea, desi avea posibilitatea sa o retrimita parlamentului.

Castrarea CNSAS este doar unul dintre mijloacele cu ajutorul carora serviciile secrete si-au consolidat puterea. De ani intregi, comisiile parlamentare care ar trebui sa controleze SRI si SIE nu sunt decat un apendice al acestor servicii. Atunci cand Crin Antonescu sustine - fara sa prezinte niciun fel de proba - ca Traian Basescu ii urmareste atat pe adversari, cat si pe prietenii politici, vicepresedintele PNL il acuza, de fapt, pe colegul sau de partid, Radu Stroe, cel care conduce comisia de control a SRI. De ani intregi, aceasta comisie nu a indeplinit nici macar formalitatea de a prezenta, in plenul parlamentului, un raport de activitate. Exista si o comisie parlamentara speciala care verifica „informatiile cu privire la interceptarea comunicatiilor“.

Niciun rezultat pana acum. Legislatia este deficitara si nu permite un control eficient, spun politicienii. Dar nu-i impiedica nimic sa o modifice. In realitate, tendinta este ca viitoarele legi ale sigurantei, aflate in dezbaterea parlamentului, sa dea serviciilor secrete puteri la care nu visau nici macar pe vremea regimului comunist.

In consecinta, nu este numirea lui Dan Voiculescu in onorabila functie de presedinte al Senatului urmarea fireasca a procesului politic din Romania? Pana la urma, sa privim si partea plina a paharului: trecutul securist al acestui personaj este, cel putin partial, public. In schimb, si Ion Iliescu, si Traian Basescu spun ca dosarul lor de Securitate a disparut. Interesant, nu?

Evenimentul Zilei