Dintre toate combinatiile care se negociaza in aceste zile, cea mai putin toxica mi se pare cea dintre PDL si PNL. Bineinteles, si aceasta varianta este departe de a fi perfecta. Vom spune adio luptei impotriva coruptiei. Monica Macovei va fi uitata la Skopjie, sa-i sfatuiasca pe politicienii din Macedonia cum sa se fereasca de spagi.

Din discursurile sefului statului vor disparea referirile la „baietii destepti din energie“. Personaje de tipul lui Dinu Patriciu si Relu Fenechiu vor ramane, practic, la putere. Dupa dezmatul pe bani publici, pe care l-a patronat in ultimii doi ani, lui Calin Popescu-Tariceanu va trebui sa i se ofere un post demn de presedintele PNL - cel mai probabil presedintia Camerei Deputatilor. Iar mai devreme sau mai tarziu, intre oamenii lui Basescu si liberali vor reizbucni certurile.

Dar cred ca o coalitie PDL-PNL, eventual alaturi de UDMR, ar putea trece mai usor peste criza economica. O guvernare de dreapta ar tine sub control cheltuielile bugetare si nu ar incarca sectorul privat cu taxe si impozite suplimentare. Ar schimba actualul Cod al Muncii, mult prea rigid, legiferat de sindicalistii din guvernarea Nastase. Liberalii si democratii ar putea demara atat de intarziatul proces de descentralizare. Spitalele, scolile si o buna parte din structurile politiei ar trebui transferate, pana in 2010, catre autoritatile locale. In sfarsit, cred ca un guvern in care PNL si PDL se vor supraveghea reciproc va gestiona mai corect fondurile europene si licitatiile pentru viitoarele lucrari de infrastructura.

Citeste editorialul integral:

Evenimentul Zilei