Parca Winston Churchill spunea ca democratia nu este nici pe departe perfecta, dar alt sistem de guvernare mai bun nu s-a inventat. Asa este si in cazul uninominalului. A plange acum dupa „listaci“, dupa intrarea la gramada sub umbrela comoda a unei formatiuni politice este pura ipocrizie. In plus, peste 80% dintre cei care au ocupat primul loc la alegeri au fost validati.

Romania a avut de-a lungul timpului diverse formule de votare, care mai de care mai ciudate. In 1918 aveau drept de vot barbat ii de la 21 de ani in sus pentru Camera Deputatilor si cei peste 40 de ani pentru Senat. Nu aveau drept de vot femeile, militarii si magistratii.

Pamfil Seicaru povesteste in remarcabila sa carte „Istoria Partidelor National, Taranesc si National-Taranist“ ca au existat si momente comice datorita sistemului electoral: „Doctorul Nicolae Lupu venea insotit totdeauna de senatorul Ploae. Cind a depus candidaturile la Falciu Lupu n’a gasit nici un partizan dispus sa candideze la Senat ca sa cada. In ultimul moment l’a designat pe Ploae care era vizitiul dela trasura parintelui Lupu din Arsura“.

Citeste editorialul integral:

EvZ