PDL si PSD, in caz ca vor reusi sa formeze impreuna un guvern, asa cum se spune, vor trebui sa faca multe miscari corecte pentru ca acesta sa fie si viabil pe termen lung.

In primul rand, e nevoie ca noii ministri sa fie oameni relativ curati, atata cat se poate la noi; in tot cazul, nu anchetati penal. In al doilea rand, este de sperat ca marile dosare, precum cele ale lui Adrian Nastase sau Miron Mitrea, nu sunt parte a targului incheiat ieri, iar procurorii vor putea ancheta si mai departe oameni din PSD si din PDL cand va fi cazul, fara piedici puse in noul parlament.

In al treilea rand, e de sperat ca de aici inainte vom sti exact cine guverneaza si cine este in opozitie, iar nu ca pana acum, cand totul era un talmes- balmes, cu un cabinet minoritar condus cu joystickul de tot felul de lideri neoficiali. Sigur, atat PDL, cat si PSD vor avea o mica problema in a explica propriilor electorate cum e posibil sa te aliezi intr-o larga coalitie nationala, dupa atatia ani de razboi deschis. Explicatia va trebui sa sune convingator, pentru ca si 2009 este an electoral (in mai - euro-parlamentare si in toamna - prezidentiale), ceea ce ar fi mult mai usor cu respectarea conditiilor de mai sus: fara dalmatieni in cabinet si cu justitia lasata liber sa lucreze. Daca se procedeaza asa, previzibilele critici ale PNL cu „refacerea FSN“ nu vor avea prea multa trecere la public, dupa ce Dinu Patriciu a pledat de atatea ori pe fata pentru conlucrarea cu partidul lui Nastase, Iliescu si Hrebenciuc. Toata lumea vede ca nu moralitatea tine PNL-ul departe de guvernare, ci strugurii sunt acri fiindca sunt asezati prea sus.

In plus, intorsaturi de situatie mai sunt inca posibile pana sa ne vedem cu un guvern instalat, pentru ca abia saptamana viitoare va intra in paine noul parlament. Se vor imparti functiile in conducerea Camerelor si in comisii, negocieri duse, cred eu, la pachet cu cele pentru ministere, deci abia la urma de tot, daca totul merge bine, se va putea vota si guvernul. Ne asteapta inca vreo zece zile bune de zvonuri si soapte pe la colturi.

Ei, iar dupa aceea incepe greul. Indiferent cine ce minister preia, sarcina este foarte dificila in urmatoarele sase luni, cand trebuie platite facturile restante lasate de cabinetul Tariceanu. Cei patru ani buni de crestere economica nu au fost folositi cu chibzuinta, punand deoparte bani albi pentru zile negre, ci au fost petrecuti, in special pe finalul de mandat, intr-o indisciplina bugetara care aminteste de epoca Vacaroiu. Romania a avut pe perioada ministeriatului lui Varujan Vosganian cel mai volatil buget din Europa, in sensul ca executia bugetara (adica realitatea) s-a abatut enorm de la ce era planificat, ultima devenind tot mai mult o fictiune. S-au planuit bugete utopice de pana la 40% din PIB, cand de fapt in practica se executa un 33%-34%; in diferenta de 5%-6% care nu exista se regasesc salariile marite ale profesorilor, pensiile crescute, restantele la furnizorii de medicamente si tot felul de investitii de infrastructura care trebuiau sa se faca, dar nu s-au mai facut.

Citeste editorialul integral:

EvZ