Tom Gallagher in Impotenta si reprobatiune,considera ca vocile care se ridica impotriva aliantei PD-L cu PSD isi exercita mult prea tarziu functia critica. Tom Gallagher este de parere ca parteneriatul cu PSD este mai usor de gestionat de catre PD-L deorece social-democratii sunt divizati, iar Grupul Socialistilor Europeni din Parlamentul European poate corecta anumite derapaje ale social-democratilor romani. "Indiferent de calitatea impulsurilor reformiste, slabe sau intense, ale lui Basescu si Stolojan, ambii au fost nevoiti, pana la urma, sa demareze formarea guvernului in baza resurselor aflate la dispozitie. Atat timp cat PNL continua sa fie jucaria petroliberalilor din jurul lui Patriciu si Tariceanu, orice pact solid intre cele doua partide ce se pretind de centru-dreapta ramane de domeniul science-fiction-ului. Liberalii ar fi tolerat-o la fel de putin pe Monica Macovei in fruntea Ministerului Justitiei ca si actualii negociatori ai PSD. Am fi vazut la fel de multe dispute legate de ministere sau agentii – si nici aceste certuri n-ar fi vizat selectarea vreunor politici optime, ci tot identitatea beneficiarilor norociti cu respectivele functii. Vrajba dreptei romanesti a depasit, din pacate, de mult faza unei discordii inregistrate la nivel de lideri orgoliosi si obstinati. Cat priveste Partidul Social Democrat, acesta ramane la fel de respingator ca si pana acum, ponderea si influenta sa pe parcursul ultimilor 18 ani fiind platite scump de romani. Desi instinctele mercenare ale PSD raman imposibil de ignorat, in comparatie cu liberalii formatiunea pare a reprezenta insa, din anumite puncte de vedere, amenintarea mai mica la adresa fragilului proces democratic din Romania. In primul rand, partidul se prezinta mult mai divizat. In al doilea, personaje compromise precum Ion Iliescu sau Adrian Nastase raman, ce-i drept, influente, dar nu in asemenea masura incat sa poata spulbera cu un veto conventiile incheiate cu tabara lui Basescu. In plus, neincrederea membrilor in actualul lider de partid este mare, desi deocamdata nu se evidentiaza nimeni drept substitut sau succesor mai eficient. In al treilea rand, UE, mai exact grupul Socialistilor Europeni din Parlamentul European, poate exercita la nevoie anumite influente de atenuare, daca va considera ca situatia o impune". (integral in Romania Libera).

Ioana Lupea investigheaza Şansele lui Băsescu la al doilea mandat. Potrivit autoarei, Basescu este constient de faptul ca prezenta PSD la guvernare ar putea sa-i reduca din electorat. Pe de alta parte, Ioana Lupea argumenteaza ca seful statului ar putea beneficia in 2009 de pacea sociala adusa de PSD. "Prezenţa la guvernare a PSD în vreme de criză este o garanţie pentru şeful statului că nu va avea un an electoral cu sindicatele în stradă. Nemulţumirea socială i-ar crea mari dificultăţi de imagine, măcar din perspectiva salutului electoral din 2004 - „Să trăiţi bine!“. Este bine-cunoscută capacitatea PSD de a-şi asigura guvernări liniştite, fără greve şi fără proteste de masă. Secretul nu se află doar în politicile protecţioniste, ci şi în forţa de negociere a unor lideri ai partidului, foşti sindicalişti de frunte, ca Miron Mitrea. Reforma internă în PSD l-ar putea cruţa pe şeful statului de acuzele că s-a aliat cu „răul“ doar pentru ca PDL să-şi anexeze resursele ţării. PSD va da examenul schimbării chiar în săptămânile următoare, când parlamentarii partidului vor fi chemaţi să aprobe un vot pentru începerea urmăririi penale împotriva lui Adrian Năstase. Dacă PSD va reuşi să inventeze noi lideri, să propună în guvern oameni competenţi şi curaţi şi să se delimiteze de colegii suspectaţi de corupţie, alegerea lui Băsescu va putea fi mai uşor justificată". (integral in Evenimentul Zilei)

La polul opus Adrian Ursu sustine ca S-a semnat parteneriatul cu Dracu'. Alianta celor doua partide este similara cu cea dintre Ion Iliescu si Corneliu Vadim Tudor de acum 16 ani, parteneriat politic pecetluit tot sub semnul interesului national. "Marea înfrăţire a celor două partide, pe care unii tot sperau, cu degetele încrucişate a cobe optimistă, să o vadă spartă înainte de a se înfăptui, a fost desăvârşită cu o viteză care a sufocat şi scrupule, şi resentimente, şi remuşcări. Etica PDL, de care era atât de mândru partidul lui Traian Băsescu, s-a sleit penibil la votul din Colegiul Director: două voturi împotrivă şi patru abţineri. Asta a fost toată zbaterea morală a pedeliştilor la naşterea corciturii politice care va conduce România. Până şi la PSD au fost mai mulţi opozanţi ai asocierii care sare din orice logică, nu doar doctrinară, dar şi democratică. Justificarea găsită de Emil Boc pentru a tăia greaţa propriilor alegători - noi am vrut cu PNL, dar ei nu au vrut, iar criza ameninţă România - e identică celei pe care, în 1992, o furniza Ion Iliescu spre a explica hora roşie pe care o încingea peste România de mână cu PRM, PSM, PUNR. Trebuie să te faci frate cu Dracul ca să treci puntea, spunea atunci, bâţâind din cap, cel mai iubit dintre români. Ţara trebuia guvernată, iar partidele istorice - PNŢCD, PNL, PSDR - nu au vrut să îşi asume răspunderea, îşi continua justificările fostul preşedinte. Şi ce a mai avut de târât, ani la rând, după el asocierea asta, mai grea decât secera şi ciocanul". (integral in Cotidianul)

Tia Serbanescu reaminteste in Dezlegari ca tandemul PSD-PD-L nu este periclitat numai din interior ci si din afara, deja liderii UDMR, PNL si PRM prorocind sfarsitul sau defectarea inainte de vreme a recent incheiatei aliante. "Dl Boc a anunţat că guvernul Stolojan a trecut Rubiconul: "zarurile au fost aruncate. Ştiţi ce-a spus Cezar când a trecut Rubiconul. Alea jacta est". Bănuiam noi că soarta ţării se joacă la zaruri dar nu ştiam cum vor cădea. Surpriza ar fi că dl Boc a început să citeze din Cezar (şi nu din Traian, cum îi era obiceiul) în acest război pentru împărţirea paritară a Daciei. Poate ar trebui să-şi amintească şi ce a auzit Cezar după ce-a aruncat zarurile: "fereşte-te de idele lui Marte". PNL a anunţat deja că nu va vota învestirea "celui mai imoral guvern din istoria României" (mai imoral decât primul guvern Stolojan FSN-PNL?) iar C.V. Tudor a pariat că până-n martie dl Băsescu va cădea". (integral in Curentul)