Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminica seara, ca nu "oricine din PNL" poate fi sustinut de catre PSD si PC pentru pozitia de candidat la alegerile prezidentiale, in timp ce secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a mentionat ca este "exclus" ca partidul sa sustina alta persoana. Tot duminica seara, Calin Popescu Tariceanu a afirmat la Romania TV, ca a facut doar o propunere argumentata prin care doreste doar binele partidului, ca nu crede ca exista o singura persoana care poate sa aspire la candidatura si a reiterat faptul ca este prea devreme pentru a stabili cine va candida la alegerile din 2014, intrucat viata politica evolueaza.

Declaratii Calin Popescu Tariceanu:

  • Eu astept la discutia ce va avea loc maine in biroul politic, cum am putea organiza; pana la urma vrem acelasi lucru: binele PNL, si trebuie sa ne gandim mai mult decat la propriile noastre persoane.
  • Nu vad ce poate sa strice si de ce ar servi adversarilor nostri.
  • Nu cred ca intr-un partid nu exista decat o singura persoana care sa poata sa aspire, sa candideze.
  • Alegerile permit o selectie care nu este bazata pe dorintele sefului.
  • Ref. la o candidatura: O astfel de posibilitate nu o exclud, dar este prea devreme. Propunerea mea este sa se faca alegerile interne in martie-aprilie 2014.
  • Este o eroare sa facem acum acest lucru (congresul din februarie), inseamna ca noi credem ca evolutiile politice sunt batute in cuie
  • Ref. la declaratiile unor membri PNL depsre excluderea lui Tariceanu din partid: Vreau la argumentele mele sa primesc niste contrargumente serioase, solide; lozincele nu tin loc de argumente. nu ma cobor sa duc discutia la alt nivel. Daca intelegerea unora si cultura politica este construita in asa fel, pot sa ma trezesc cu astfel de reactii.
  • Nu m-a batut niciun moment gandul unei demisii din pnl si nici nu am vreun motiv. simt ca am o datorie enorma fata de PNL
  • Partidele au convenit ca anumite partide revin anumitor partide, noi nu intervenim in alegerea facuta de PSD; daca intervine o schimbare, intelegerea din USL ramane valabila
  • PSD nu are dreptul sa intervina in alegerile PNL-ului
  • Cred ca perioada pe care a avut la cotroceni a fost prea scurta pentru a ii face o evaluare. Eu nu am o disputa interna cu Crin Antonescu, nu am o problema cu persoana dumnealui 
  • Daca Crin Antonescu va fi desemnat la alegerile primare candidat, nu voi avea nicio retinere sa il sustin

"Nu cu oricine din PSD puteam sa mergem sa propunem la PNL 'dom'le, acesta va fi prim-ministrul care va conduce inclusiv ministrii nostri'. Nu cu oricine din PNL poti sa mergi la un partid de talia, de anvergura PSD si sa spui 'dom'le, asta-i pe care cred ca ii putem aduce si pe alegatorii nostri sa-l voteze ca presedinte'. Daca unii isi inchipuie ca astea-s niste posturi pe hartie, pe care le completam ca la rebus cum ne convine, se inseala foarte tare. (...) Aceasta decizie nu poate fi schimbata decat tot de cei care au luat-o, adica de congresele celor trei partide si din motive care sa tina de candidatul desemnat, ceva care sa-l faca pe respectivul om sa nu mai poata sa sustina aceasta candidatura", a spus presedintele PNL, intr-o interventie la Antena 3, citat de Mediafax.

Antonescu i-a reprosat lui Calin Popescu Tariceanu faptul ca ii pune pe liberali intr-o situatie "jenanta in fata opiniei publice".

Liderul PNL a precizat ca validarea candidaturii sale pentru alegerile prezidentiale a fost realizata inclusiv cu votul fostului premier Calin Popescu Tariceanu.

"Nu e nici macar acum (Tariceanu, n.r.) hotarat sa spuna: 'Da, uite, as candida eu sau ar candida X care ar fi mai bun'", a mai spus presedintele PNL.

De asemenea, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a sustinut ca din partea social-democratilor nu se pune problema ca partidul sa sustina un alt candidat la prezidentiale, din partea PNL, in afara lui Crin Antonescu.

"In PSD nu se pune problema sa sustinem pe altcineva de la PNL, este exclus", a afirmat Dragnea.

Dragnea a subliniat ca PSD considera ca liderul liberalilor va fi un presedinte foarte bun pentru aceasta tara, avand toata sustinerea din partea social-democratilor.

In opinia acestuia, cu cine se sfatuieste Calin Popescu-Tariceanu, care a cerut recent scrutin in PNL pentru candidaturile la prezidentiale, ori sunt persoane nerealiste ori doresc 'sa bage zanzanie in USL'.

"Nu stiu cu cine se sfatuieste ca, in general cand face astfel de afirmatii nu este o decizie stand in baie si uitandu-se in oglinda. Se sfatuieste cu cineva. Cei cu care se sfatuieste ori sunt nerealisti - nu-si deau seama ca nu poti sa schimbi nici in PNL, cu atat mai mult in PSD, o decizie luata intr-un congres serios, nu facem congrese sa ne aflam in treaba ca si cum 'hai, ne intelegem noi'. Deci ori sunt nerealisti ori au o problema - sa incerce si prin asta sa bage zanzanie in PNL si, PNL fiind in USL, prin asta sa ne certam si noi", a spus Liviu Dragnea la Antena 3, citat de Agerpres.

La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat ca a propus la presedintia Romaniei "nu un penelist, ci pe Crin Antonescu", potrivit B1.

"In acordul USL nu e trecut niciun liberal, niciun PSD. Este un singur articol, eu l-am scris, ca una din cele doua parti are candidatul la persedintie, cel mai bine clasat in sondaje, si cealalta parte are functia de prim ministru. Atat este trecut in acordul USL", a afirmat premiul ministru.

"Mai departe insa, inainte de motiunea de cenzura, in pregatirea anului electoral 2012, noi am mers mai departe, pe baza protocolului, si am personalizat. In congresul PNL, domnul Antonescu a zis , iar eu in Congresul PSD am spus ", a completat Victor Ponta.

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a propus ca desemnarea candidatului PNL la Presedintie sa se faca printr-un scrutin intern, asa cum se intampla in alte tari, mentionand ca cel desemnat va trebui sa aiba sansele cele mai mari de a obtine mandatul prezidential. "Propunerea mea e ca in PNL desemnarea candidatului (la Presedintie, n.r.) sa se faca printr-un scrutin intern", a spus Tariceanu, vineri, intr-o conferinta de presa.

Tariceanu a apreciat ca in organizarea alegerilor interne in PNL pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidentiale ar trebui sa se desfasoare cel mai devreme in martie 2014, precizand ca aceasta idee ar duce la modernizarea necesara partidului.