Presedintele PNL si candidatul Aliantei Crestin-Liberale la alegerile prezidentiale, Klaus Iohannis, a declarat, luni seara, la B1 Tv, ca Victor Ponta va pierde "sigur" alegerile prezidentiale in cazul in care va emite Ordonanta care permite migratia politica a primarilor, mentionand ca romanii nu "inghit" asa ceva si adaugand ca exista inclusiv varianta boicotarii alegerilor. Iohannis a precizat insa ca boicotarea alegerilor prezidentiale nu s-a discutat in ACL. Acesta a mai spus ca, in ciuda faptului ca nu este ortodox si etnic roman, a primit un numar mare de voturi din parte sibienilor, fiind luteran si etnic german, iar din punctul sau de vedere "Cred ca a fost o eroare din partea domnului Ponta ca a introdus aceste doua teme (religia si etnia, n.red.) in campania electorala." In ceea ce priveste acuzele lui Victor Ponta ca Iohannis ar fi fost la o intalnire la Grivco in 2009, primarul Sibiului spune ca "Este o minciuna sfruntata, i-o spun direct in fata. Clar a mintit". Klaus Iohannis a mai declarat, luni seara, ca spera ca fostul lider liberal Crin Antonescu sa il sustina in campania pentru prezidentiale, el subliniind ca nu este vorba despre persoana sa, ci despre proiectul PNL, iar acesta va fi loial partidului.

Klaus IohannisFoto: HotNews / DP

Klaus Iohannis a mai declarat. luni seara, la B1 Tv, ca este sibian, nascut la Sibiu, iar "stramosii mei au venit acum 800 si ceva de ani din Germania si s-au asezat acolo". Iohannis a vorbit si despre cele sase case pe care le detine, explicand ca "este munca noastra, a parintilor nostri. Nu am pornit nicidecum de la zero" si adaugand ca "Nu avem copii, altii au investit in educatia copiilor, noi am investit in imobile. Ne-am propus sa avem ceva pentru batranete. Simplu de tot". Iohannis a mai povestit si ca a fost neafiliat politic pana in anul 2013, cand a decis sa se inscrie in PNL, dar si ca "Nu exista si nu a existat vreun dosar penal pe numele meu. Au existat cateva denunturi, cum orice politician care se respecta are, dar niciodata nu a existat vreun dosar penal pe numele meu pentru retrocedari sau altceva. Au existat plangeri care nu s-au verificat."

Klaus Iohannis a mai spus ca nu se impune suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu, lucru care i-ar servi premierului Victor Ponta, adaugand ca spera sa fie votat in turul doi de seful statului.

Cele mai importante declaratii ale lui Klaus Iohannis:

Sunt sibian, m-am nascut in Sibiu. Stramosii meu au venit acum 800 si ceva de ani din Germania si s-au asezat acolo.

Mi-au placut si matematica si fizica, la un moment dat, prin clasa a XI-a, m-am hotarat la fizica si asa am ramas.

Parintii mei au avut meserii simple, mama asistenta medicala, tata asistent la o firma.

A fost optiunea lor sa plece in Germania in 1992, majoritatea etniciolor germani dupa Revolutie au hotarat sa plece. Eu sunt exceptia si nu imi pare rau. Nu au incercat sa ma convinga sa plec, cum nici eu nu am incercat sa ii conving sa nu plece.

Despre cele 6 case pe care le detine: Nu e niciun mister, este munca noastra, a parintilor nostri. Nu am pornit nicidecum de la zero, am pornit de tineri cu doua apartamente (impreuna cu sotia sa - n.red.). Dupa care, din chirii, am inceput sa facem noi achizitii.

Nu avem copii, altii au investit in educatia copiilor, noi am investit in imobile. Ne-am propus sa avem ceva pentru batranete. Simplu de tot.

Nu exista si nu a existat vreun dosar penal pe numele meu. Au existat cateva denunturi, cum orice politician care se respecta are, dar niciodata nu a existat vreun dosar penal pe numele meu pentru retrocedari sau altceva. Au existat plangeri care nu s-au verificat.

Despre "episodul premierului de la Grivco": Crin Antonescu m-a vizitat in Sibiu in primavara lui 2009 si mi-a propus o colaborare politica, daca se va ivi aceasta oportunitate. In primavara lui 2009 Crin Antonescu m-a sunat, s-a prezentat, ne-am intalnit, am vorbit vreo doua ore. Eu la Sibiu am avut o colaborare foarte buna cu PNL de prin 2004. (...) Nu a existat nicio intelegere secreta, toate intalnirile au fost publice. Intelegerea era ca vin si preiau Guvernul interimar ca tehnocrat. Eu mi-as fi dorit sa fiu prim ministru tehnocrat interimar, pana dupa alegeri. Primul ministru trebuia sa fie apoi un politician care sa preia Guvernul politic. Crin Antonescu nu a intrat in turul II la alegeri si cand a decis sa il sustina pe Mircea Geoana, l-am sustinut si eu.

Ponta a mintit in legatura cu intalnirea de la Grivco, abia astept sa avem o intalnire fata in fata. Mi-ar placea o astfel de discutie, poate luam o cutie de popcorn. Este o minciuna sfruntata, i-o spun direct in fata. Clar a mintit (...) Victor Ponta stie foarte bine ca nu am fost niciodata la Grivco, foarte bine stie treaba asta. As indrazni sa-l provoc pe Victor Ponta sa aduca orice proba, oricat de mica, oricat de indirecta, care sa arate ca am fost eu cu el la Grivco. Sau sa aduca pe cineva care a fost la Grivco si sa spuna ca da, a fost Klaus Iohannis acolo. Ar fi un loc foarte interesant.

Premierul sustinuse, intr-un interviu pentru Adevarul Live, ca in 2009 a fost la sediul Grivco impreuna cu actualul presedinte al PNL: "Eu am fost in 2009 la Grivco cu domnul Iohannis, cand urma sa fie prim-ministru, eu eram un biet purtator de cuvant (¬)Ma vedeti in anul 2014 apucandu-ma sa spun ca de fapt nu am fost? Am fost, asa cum am fost si cu Cr Crin Antonescun 2012, sa discutam lucruri importante", a declarat Ponta.

Toata lumea stie ca sasii nu sunt ortodocsi, si iata ca lumea se incapataneaza sa ma voteze cu 80% cu toate ca nu sunt ortodox. Oamenii nu au nicio problema cu faptul ca nu sunt etnic roman si nu sunt ortodox.

Sunt transparent, nu ma pricep la niciun fel de intelegeri subterane. Asa cum nu m-am priceput in 2009 sa merg la Grivco si am aflat dupa multa vreme ce-i aia Grivco.

N-am fost niciodata la Vila Lac 3 (resedinta presedintelui Traian Basescu - n.red.). Ultima intalnire politica cu Traian Basescu a fost in 2008, ne-am mai intalnit la biserica. Relatia noastra s-a racit la sfarsitul anului 2007 si s-a transformat intr-o non-relatie.

ACL nu va negocia cu PMP. In turul II este extrem de simplu, sunt doi oameni. Si atunci alegatorul trebuie sa voteze ori cu Iohannis, ori cu celalalt.

Studiile arata ca conteaza putin ce spun liderii politici (in turul II - n.red.). In 2009, daca ar fi contat, ar fi fost presedinte Mircea Geoana, dar a fost doar o noapte. Oamenii voteaza in functie de simpatii politice.

Aceasta ordonanta ar fi un atac la sistemul politic din Romania (ordonanta alesilor locali - n.red.)

Victor Ponta va pierde sigur alegerile pentru ca romanii nu vor inghiti asa ceva.

Cu Vasile Blaga am o relatie foarte buna.

Am intalnit-o pe Angela Merkel, ne cunoastem. Comunicam, nu des. E un atu de care ma voi folosi atunci cand voi fi la Cotroceni, nu in campania electorala. Ne-am cunoscut cu ocazia unor vizite protocolare, in Berlin si la Bucuresti.