AUDIO Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu: Sunt sceptic in privinta unei apropieri intre PDL si PNL. Exista o prapastie intre ele
Sebastian Lazaroiu: E o prăpastie în momentul acesta între cele două partide şi de aceea sunt sceptic că putem vorbi acum de o apropiere. Dar există o dorinţă sinceră la unii din conducerea PDL pentru o apropiere, chiar pentru o aducere în coaliţia de guvernare a liberalilor sau măcar o alianţă în 2012.
Reporter: Cu ce argumente ar putea fi convinşi liberalii să facă un Guvern comun cu PDL ?
S.L.: Nu există decât două argumente: argumentul responsabilităţii şi argumentul doctrinar. La primul argument, liberalii nu s-au dovedit prea sensibili până acum şi anume haideţi să facem o majoritate puternică şi să scoatem România din criză - aici liberalii nu au fost foarte receptivi. Pe partea doctrinară, să spunem că aici ar putea fi mai receptivi liberalii. Cu alte cuvinte, apropierea… multe chestiuni fundamentale, care ţin de politicile fiscale de exemplu ar putea să aducă PNL la masă cu PDL mai degrabă decât cu PSD. Aici ar fi o punte de legătură.
Rep.: Dar apropo de PSD, cum vă explicaţi ruptura din sânul Opoziţiei ?
S.L.: Asta ţine mult de lipsa de maturitate a liderilor celor două partide, care, sigur, fiind cu ochii pe sondaje, văzând că PDL-ul este într-o drastică scădere de formă, au intrat în competiţie, pentru a-şi disputa primul loc la alegerile din 2012. De ce spun lipsă de maturitate? Pentru că e foarte devreme pentru o asemenea competiţie. Ei pleacă de la premisa că nimic nu se va schimba până în 2012 şi că PDL va rămâne un partid de 15%. E un scenariu pe care poţi să-l iei în calcul, dar e clar că nu e singurul scenariu. Mi se pare o grabă, o pripeală a domnilor Ponta şi Antonescu, care încearcă să polarizeze scena politică şi evident îşi dispută primul loc în preferinţele electoratului. Probabil că nu înţelege nici unul dintre ei interesul partidelor din Opoziţie de a fi unite.
Rep.: Dar vedeţi o ruptură definitivă între PSD şi PNL sau mai e loc de împăcare ?
S.L.: Da, eu cred că ruptura se va accentua. De aia am şi spus că pe mine mă surprinde că a intervenit atât de repede. Mă aşteptam să intervină o asemenea ruptură, pe măsură ce ne-am fi apropiat de alegerile din 2012. Sigur, la un moment dat, poate chiar în 2012, s-ar putea ca ambele partide să se confrunte cu o surpriză şi să constate că nici unul dintre ele nu-şi mai dispută locul întâi şi atunci s-ar putea să vedem pe ultima sută de metri o încercare de apropiere.
Cred că dinamica scenei politice, cu toate partidele aflate acum în competiţie va fi surprinzătoare până în 2012, vor fi mişcări probabil spectaculoase până în 2012. Cred că e devreme pentru orice partid să-şi facă calcule electorale şi să nu ţină cont mai ales de starea de spirit a populaţiei, care îşi doreşte, poate mai mult ca niciodată, o schimbare la nivelul figurilor, care au fost până acum în prim-planul vieţii politice. E pur şi simplu o intuiţie, dar ea se bazează pe cercetările pe care le văd şi eu şi le văd şi alţi lideri, nu numai eu şi de unde rezultă evident că ne aflăm într-un moment de cumpănă pentru clasa politică. Distribuţia asta pe care o vedem acum în sondaje, PSD pe primul loc, PNL pe locul doi nu-i atât de importantă, zic eu, cât e important faptul că 80% din electorat în acest moment nu mai este în zona activă, nu are o opţiune politică. Or când ai o asemenea masă de oameni, mişcările spectaculoase sunt foarte posibile până în 2012.
Poate să apară o mişcare nouă, poate să apară un partid nou, dar poate că unul dintre aceste trei partide, PNL, PDL sau PSD are curajul şi forţa să facă o schimbare radicală nu doar în figurile de la vârf, ci şi în mecanismele interne de decizie ale partidului. Şi atunci asemenea mişcări radicale pot duce la capitalizarea celor 80% în acest bazin uriaş de oameni, care au cu totul şi cu totul alte aşteptări decât au avut în ultimii 20 de ani.
Rep.: Cum poate fi deblocată situaţia de la Camera Deputaţilor ? Printr-o retragere a Robertei Anastase sau printr-o modificare a regulamentului Parlamentului ?
S.L.: În mod evident, ce s-a întâmplat la legea pensiilor reflectă nu eroarea unei persoane, ci un fenomen care s-a perpetuat în timp. Aşadar, dacă vrem realmente să eliminăm acest fenomen, va trebui să schimbăm regulile jocului şi asta se face prin regulament. Dacă vrem să tratăm strict politic chestiunea, sigur că e de ajuns că spunem că vrem un cap şi dacă pleacă Roberta Anastase, fenomenul respectiv dispare, dar eu nu cred în asta, e o copilărie, e o cerere nejustificată a partidelor de Opoziţie. Din punct de vedere politic, ei vor să aibă un trofeu pe masă, până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare. Mi se pare o miză foarte mică şi chiar nu-i înţeleg.

1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ce beneficii rezulta de pe urma acestei invrajbiri?
Cine ar pierde cel mai mult daca PD-L si PNL ar reface DA-ul???
Poate facand aceste socoteli s-ar face o mica ..luminita
PDL-ul trebuie sa decida daca o ia spre dreapta sau spre stanga. deocamdata e cam la centru. Trebuie sa gandeasca cum sa opreasca scaderea in sondaje.
PNL-ul trebuie sa vina cu solutii de dreapta daca sustie ca e liberal si sa scape de uscaciuniile care ii stirbesc imaginea.
PSD-ul trebuie sa se reformeze. Schimbarea liderilor nu este de ajuns.
UDMR-trebuie sa ii reprezinte pe maghiari dar sa nu fie impotriva romanilor. Daca nu, sa nu mai prinda pragul de 5 %. Ei nu ii mai reprezinta pe maghiari si acestia si-au cam dat seama. Solutia pt ca ei sa mai fie in parlament ar fi infiintarea unui partid al tuturor minoritatilor.
Un alt economist, Mihail Manoilescu vorbise chiar inaintea lui V. Bratianu de o promovare diferentiata a ramurilor industriale si de un rol deosebit al industriei grele. Manoilescu cerea o dezvoltare a industriei romanesti dupa criterii stiintifice in scopul satisfacerii cerintelor proprii si asigurarea unui volum de produse industrializate pentru export. Dorea o consolidare a tuturor ramurilor industriei nationale si in primul rand al industriei grele.
Neoliberalii au sustinut si proprietatea taraneasca, mai ales acea proprietate ce se dovedea a fi viabila, a burgheziei satesti. Taranilor saraci li s-a pregatit doctrinar calea transformarii lor in proletari, o parte urmand sa ia drumul oraselor spre industrie si meserii, o alta parte sa ramana in satul lor pentru a forma mana de lucru sigura, ieftina si necesara. Un punct de vedere indentic a fost promovat si de neoconservatori.
Numai sustinatori ai lui Basescu....
De 20 de ani functioneaza perfect prosteala asta....nu mai vrea electoratul un partid, facem repede altul, nou-noutz , dar tot al nostru, tot cu de-ai nostrii la conducere.
Si uite asa prostim electoratul la nesfarsit.
Intai, il scarbim cu lozinca infailibila:" toti politicienii astia sunt corupti, hoti, mincinosi".
Apoi, cand electoratul nu mai are nici o speranta, in nici unul din partidele existente, scoatem din joben partidul minune.
Pana apar informatiile despre cei aflati in spatele lui...castiga alegerile. Si ne-o luam inca o data.
Si ne trezim cu Basescu prim ministru (modelul Putin) si aceleasi figuri (mai ales feminine) in jurul lui.
Pentru ca electoratul roman a fost si este tinut in continuare, in mod intentionat, in ignoranta.
Habar nu are cum se trag sforile in politica si inghite orice momeala.
Cine stie mai bine care sunt intentiile PD? Un vicepresedinte PD sau un consilier prezidential?
Braila Ghiseul 1 se uita pe document , in capculator si apoi iti spune sa mergi la ghiseul 2 sa platesti.
Coada si la unul si a celalalt.
PDL -guvernul si cine mai este in el, sa faca restructurari si reforma rapid!
"Bucuria" marunta a opozitiei cu ceea ce vor vis a vis de dna Roberta Anastase mi se pare ceva de doi lei. Cert este ca nu trebuie oferita aceasta satisfactie. Mai ales pentru ca ei au inventat acel mod de lucru.
nu inteleg de ce se insista pe ideea asta.
Cui foloseste?