AUDIO Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu: Sunt sceptic in privinta unei apropieri intre PDL si PNL. Exista o prapastie intre ele

de RFI     RFI Romania
Marţi, 16 noiembrie 2010, 11:09 Revista Presei | Radio TV


Sebastian Lazaroiu
Foto: HotNews.ro
Intre PDL si PNL este o prapastie, iar eu sunt sceptic ca o apropiere ar fi posibila acum, a declarat la RFI consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu. Acesta sustine ca ruptura dintre PSD si PNL se va accentua, iar Ponta si Antonescu dau dovada de lipsa de maturitate, intrand in competitie prea devreme. Consilierul prezidential a mai afirmat ca vor fi miscari spectaculoase pana in 2012, fiind posibil sa apara un partid nou, o miscare noua.Sebastian Lazaroiu: E o prăpastie în momentul acesta între cele două partide şi de aceea sunt sceptic că putem vorbi acum de o apropiere. Dar există o dorinţă sinceră la unii din conducerea PDL pentru o apropiere, chiar pentru o aducere în coaliţia de guvernare a liberalilor sau măcar o alianţă în 2012.

Reporter: Cu ce argumente ar putea fi convinşi liberalii să facă un Guvern comun cu PDL ?
S.L.:
Nu există decât două argumente: argumentul responsabilităţii şi argumentul doctrinar. La primul argument, liberalii nu s-au dovedit prea sensibili până acum şi anume haideţi să facem o majoritate puternică şi să scoatem România din criză - aici liberalii nu au fost foarte receptivi. Pe partea doctrinară, să spunem că aici ar putea fi mai receptivi liberalii. Cu alte cuvinte, apropierea… multe chestiuni fundamentale, care ţin de politicile fiscale de exemplu ar putea să aducă PNL la masă cu PDL mai degrabă decât cu PSD. Aici ar fi o punte de legătură.

Rep.: Dar apropo de PSD, cum vă explicaţi ruptura din sânul Opoziţiei ?
S.L.:
Asta ţine mult de lipsa de maturitate a liderilor celor două partide, care, sigur, fiind cu ochii pe sondaje, văzând că PDL-ul este într-o drastică scădere de formă, au intrat în competiţie, pentru a-şi disputa primul loc la alegerile din 2012. De ce spun lipsă de maturitate? Pentru că e foarte devreme pentru o asemenea competiţie. Ei pleacă de la premisa că nimic nu se va schimba până în 2012 şi că PDL va rămâne un partid de 15%. E un scenariu pe care poţi să-l iei în calcul, dar e clar că nu e singurul scenariu. Mi se pare o grabă, o pripeală a domnilor Ponta şi Antonescu, care încearcă să polarizeze scena politică şi evident îşi dispută primul loc în preferinţele electoratului. Probabil că nu înţelege nici unul dintre ei interesul partidelor din Opoziţie de a fi unite.

Rep.: Dar vedeţi o ruptură definitivă între PSD şi PNL sau mai e loc de împăcare ?
S.L.:
Da, eu cred că ruptura se va accentua. De aia am şi spus că pe mine mă surprinde că a intervenit atât de repede. Mă aşteptam să intervină o asemenea ruptură, pe măsură ce ne-am fi apropiat de alegerile din 2012. Sigur, la un moment dat, poate chiar în 2012, s-ar putea ca ambele partide să se confrunte cu o surpriză şi să constate că nici unul dintre ele nu-şi mai dispută locul întâi şi atunci s-ar putea să vedem pe ultima sută de metri o încercare de apropiere.

Cred că dinamica scenei politice, cu toate partidele aflate acum în competiţie va fi surprinzătoare până în 2012, vor fi mişcări probabil spectaculoase până în 2012. Cred că e devreme pentru orice partid să-şi facă calcule electorale şi să nu ţină cont mai ales de starea de spirit a populaţiei, care îşi doreşte, poate mai mult ca niciodată, o schimbare la nivelul figurilor, care au fost până acum în prim-planul vieţii politice. E pur şi simplu o intuiţie, dar ea se bazează pe cercetările pe care le văd şi eu şi le văd şi alţi lideri, nu numai eu şi de unde rezultă evident că ne aflăm într-un moment de cumpănă pentru clasa politică. Distribuţia asta pe care o vedem acum în sondaje, PSD pe primul loc, PNL pe locul doi nu-i atât de importantă, zic eu, cât e important faptul că 80% din electorat în acest moment nu mai este în zona activă, nu are o opţiune politică. Or când ai o asemenea masă de oameni, mişcările spectaculoase sunt foarte posibile până în 2012.

Poate să apară o mişcare nouă, poate să apară un partid nou, dar poate că unul dintre aceste trei partide, PNL, PDL sau PSD are curajul şi forţa să facă o schimbare radicală nu doar în figurile de la vârf, ci şi în mecanismele interne de decizie ale partidului. Şi atunci asemenea mişcări radicale pot duce la capitalizarea celor 80% în acest bazin uriaş de oameni, care au cu totul şi cu totul alte aşteptări decât au avut în ultimii 20 de ani.

Rep.: Cum poate fi deblocată situaţia de la Camera Deputaţilor ? Printr-o retragere a Robertei Anastase sau printr-o modificare a regulamentului Parlamentului ?
S.L.:
În mod evident, ce s-a întâmplat la legea pensiilor reflectă nu eroarea unei persoane, ci un fenomen care s-a perpetuat în timp. Aşadar, dacă vrem realmente să eliminăm acest fenomen, va trebui să schimbăm regulile jocului şi asta se face prin regulament. Dacă vrem să tratăm strict politic chestiunea, sigur că e de ajuns că spunem că vrem un cap şi dacă pleacă Roberta Anastase, fenomenul respectiv dispare, dar eu nu cred în asta, e o copilărie, e o cerere nejustificată a partidelor de Opoziţie. Din punct de vedere politic, ei vor să aibă un trofeu pe masă, până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare. Mi se pare o miză foarte mică şi chiar nu-i înţeleg.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2092 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  calculati ... (Marţi, 16 noiembrie 2010, 11:43)

  agora [anonim]

  Cine are interesul sa-i invrajbeasca???
  Ce beneficii rezulta de pe urma acestei invrajbiri?
  Cine ar pierde cel mai mult daca PD-L si PNL ar reface DA-ul???
  Poate facand aceste socoteli s-ar face o mica ..luminita
 • -2 (4 voturi)    
  pai (Marţi, 16 noiembrie 2010, 11:52)

  eu [anonim]

  atunci o sa va pape PSD-ul ... PDL impreuna cu PNL au dezamagit crunt. Dreapta a pierdut credibilitate. Daca mai stati si scindati singurul castigator este PSD-ul...

  PDL-ul trebuie sa decida daca o ia spre dreapta sau spre stanga. deocamdata e cam la centru. Trebuie sa gandeasca cum sa opreasca scaderea in sondaje.
  PNL-ul trebuie sa vina cu solutii de dreapta daca sustie ca e liberal si sa scape de uscaciuniile care ii stirbesc imaginea.
  PSD-ul trebuie sa se reformeze. Schimbarea liderilor nu este de ajuns.
  UDMR-trebuie sa ii reprezinte pe maghiari dar sa nu fie impotriva romanilor. Daca nu, sa nu mai prinda pragul de 5 %. Ei nu ii mai reprezinta pe maghiari si acestia si-au cam dat seama. Solutia pt ca ei sa mai fie in parlament ar fi infiintarea unui partid al tuturor minoritatilor.
 • 0 (2 voturi)    
  probabil aceeasi prapastie care a mai fost (Marţi, 16 noiembrie 2010, 11:58)

  2012 - sfarsitul lumii portocalii [utilizator]

  intre psd si pdl si totusi au trecut prapastia in 2008
 • +2 (2 voturi)    
  Industria extrema urgentza! (Marţi, 16 noiembrie 2010, 12:01)

  Ionescu [anonim]

  Iacob Bologa si George Baritiu afirmau cu deplin temei in anul 1881 ca „popoarele lipsite de industrie n-au viitoriu” si ca acestea nu se pot numara „intre popoarele civilizate”.

  Un alt economist, Mihail Manoilescu vorbise chiar inaintea lui V. Bratianu de o promovare diferentiata a ramurilor industriale si de un rol deosebit al industriei grele. Manoilescu cerea o dezvoltare a industriei romanesti dupa criterii stiintifice in scopul satisfacerii cerintelor proprii si asigurarea unui volum de produse industrializate pentru export. Dorea o consolidare a tuturor ramurilor industriei nationale si in primul rand al industriei grele.

  Neoliberalii au sustinut si proprietatea taraneasca, mai ales acea proprietate ce se dovedea a fi viabila, a burgheziei satesti. Taranilor saraci li s-a pregatit doctrinar calea transformarii lor in proletari, o parte urmand sa ia drumul oraselor spre industrie si meserii, o alta parte sa ramana in satul lor pentru a forma mana de lucru sigura, ieftina si necesara. Un punct de vedere indentic a fost promovat si de neoconservatori.
 • 0 (6 voturi)    
  Pai, noul partid este pe teava... (Marţi, 16 noiembrie 2010, 12:04)

  Wizard of Oz [utilizator]

  "Alianţa pentru România Curată" este rasadul din care urmeaza sa "emane" noul partid.
  Numai sustinatori ai lui Basescu....
  De 20 de ani functioneaza perfect prosteala asta....nu mai vrea electoratul un partid, facem repede altul, nou-noutz , dar tot al nostru, tot cu de-ai nostrii la conducere.

  Si uite asa prostim electoratul la nesfarsit.
  Intai, il scarbim cu lozinca infailibila:" toti politicienii astia sunt corupti, hoti, mincinosi".
  Apoi, cand electoratul nu mai are nici o speranta, in nici unul din partidele existente, scoatem din joben partidul minune.
  Pana apar informatiile despre cei aflati in spatele lui...castiga alegerile. Si ne-o luam inca o data.
  Si ne trezim cu Basescu prim ministru (modelul Putin) si aceleasi figuri (mai ales feminine) in jurul lui.
  Pentru ca electoratul roman a fost si este tinut in continuare, in mod intentionat, in ignoranta.
  Habar nu are cum se trag sforile in politica si inghite orice momeala.
 • 0 (2 voturi)    
  Sulfina sau Lazaroiu? (Marţi, 16 noiembrie 2010, 12:16)

  dorin [anonim]

  Pe cine sa credem?
  Cine stie mai bine care sunt intentiile PD? Un vicepresedinte PD sau un consilier prezidential?
 • +2 (6 voturi)    
  Vreau RAPID restructurarea funtionarilor publici (Marţi, 16 noiembrie 2010, 12:20)

  Viorica Alexandru [utilizator]

  astazi la plata impopzitului pe venitul global .
  Braila Ghiseul 1 se uita pe document , in capculator si apoi iti spune sa mergi la ghiseul 2 sa platesti.

  Coada si la unul si a celalalt.

  PDL -guvernul si cine mai este in el, sa faca restructurari si reforma rapid!
 • 0 (2 voturi)    
  Opinii avizate, corecte (Marţi, 16 noiembrie 2010, 12:24)

  Audit [utilizator]

  si impartasite de mine.
  "Bucuria" marunta a opozitiei cu ceea ce vor vis a vis de dna Roberta Anastase mi se pare ceva de doi lei. Cert este ca nu trebuie oferita aceasta satisfactie. Mai ales pentru ca ei au inventat acel mod de lucru.
 • +1 (3 voturi)    
  este prea tarziu, nenatural si inutil (Marţi, 16 noiembrie 2010, 12:25)

  Viorica Alexandru [utilizator]

  ca PNL si PDL sa faca o alianta.
  nu inteleg de ce se insista pe ideea asta.

  Cui foloseste?
  • 0 (0 voturi)    
   Disperarea... (Miercuri, 17 noiembrie 2010, 0:55)

   Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui Viorica Alexandru

   ....e mare. Simt ca le fuge pamantul de sub picioare si i-a apucat disperarea. Trebuie sa-i faca ceva PNL-ului (sa-l bage la guvernare, sa-l absoarba, sa-l distruga, sa-l bage intr-o ciorba reincalzita - alianta DA, orice) ca se se mai salveze...
 • +1 (3 voturi)    
  Mare... (Marţi, 16 noiembrie 2010, 13:52)

  Andrei [anonim]

  ...dar mare noroc si probabil inspiratie pe Basescu sa-l aiba pe acest domn consilier... Il admir foarte mult.
 • 0 (0 voturi)    
  VRABIA... (Marţi, 16 noiembrie 2010, 19:22)

  STAN PATITU [anonim]

  malai viseaza !... in 2012 toata natia va vota cu pdl !!! ura, ura, sa traiasca !.... asta crede dl.lazaroiu. nici mai mult nici mai putin. eu cred ca din 2012 nu vom mai auzi de pdl decat cand se vor face reportaje de prin tribunale. el crede ca pnl va veni la masa cu psd ! daca s-ar intimpla asta, cred ca pnl va ramine fara alegatori. ura fata de pdl este mult mai mare decit isi imagineaza ei. nu-i mai vrea nimeni. alegatorii lor au mai ramas numai la tara unde mai sunt tarani care nu au fost loviti de aceasta criza. ei cred ca vor cumpara voturile. va fi la nesfirsit acest popor o cirpa cu care securistii vor face orice?
 • 0 (0 voturi)    
  fara descriere (Miercuri, 17 noiembrie 2010, 8:38)

  anti vrabia [anonim]

  D-nul lazaroiu are mare dreptate strategi psd si pnl o sa aiba o mare surpriza in 2012 la alegeri dar deja vad reactia lor ne-au furat nu ati vazut sondajele dar nu-i fura nimeni firmele care rezista crizei vor fi alaturi de pdl si vor fi cei mai buni agenti electorali angajati de acolo vor convinge o parte buna din cei nehotarati sa votexe pdl altfel ai asteapta somajul si poate mai rau asa ca timpul psd a trecut presedintele a vrut sa-i salveze bagandui la guvernare dar siau taiat creaca de sub picioare acum sint disperati si iau numai decizii gresite o sa vedeti in 2012 antonescu nu are nici o sansa nu va avea in veci un post de decizie zarurile au fot aruncate ei doar joaca un teatru ieftin


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by