Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, este dispus sa isi depuna mandatul daca va fi facut responsabil de esecul aderarii Romaniei la Schengen. Declaratia a fost facuta in exclusivitate Telejurnalului TVR.

Teodor BaconschiFoto: Hotnews

"Daca primul-ministru imi cere acest lucru, demisionez fara niciun fel de problema, daca eu sunt considerat vinovat pentru problemele legate de MCV si acum de Schengen", a declarat Baconschi.

"Eu am de gestionat, ca membru al guvernului, tot ce tinea de implementarea aquis-ului Schengen, deci, nu am, ca minister, nicio legatura cu MCV-ul; asta cred ca e un lucru evident; si din acest punct de vedere cxred ca exista o coresponsabilitate a intregii societati romanesti fata de intarzierea termenului de acces la Schengen", a mai spus ministrul.

Precizarile sale vin dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat in guvern ca Romania nu va denunta unilateral Mecanismul de cooperare si verificare pe justitie si nu se va opune aderarii Croatiei la Uniunea Europeana - o pozitie contrara celei exprimate acum doua zile de seful diplomatiei romane.

Presedintele a declarat ca isi asuma responsabilitatea politica a intarzierii accesului in spatiul Schengen, completand, in acelasi timp, ca este evidenta cantonarea in zona justitiei a marilor probleme. Seful statului a aratat ca, din pacate, Mecanismul de cooperare si verificare pe justitie a fost asociat cu aderarea la spatiul Schengen, asa cum rezulta din scrisoarea adresata Comisiei Europene de ministrii de interne francez si german.