Presedintele Traian Basescu a declarat marti ca alianta PSD-PNL are "o mare problema" in obtinerea postului de prim ministru, chiar daca va castiga peste 50% la viitoarele alegeri legislative, deoarece Constitutia un mentioneaza nimic despre o coalitie, ci despre un partid.

"Trebuie citit cu multa atentie articolul 103 din Constitutie. Sa fie atenti ca in Constitutie se vorbeste de partidul care obtine 51% si nu de alianta. Daca fuzioneaza e altceva, PNL cu PSD, si obtin 51%, sunt pe articolul 103", a spus el, intr-un interviu acordat postului de televiziune B1 TV.

Articolul 103 din Constitutie prevede, la aliniatul 1, ca "Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament".

"Ca alianta, insa, au o mare problema", a continuat Basescu.

Intrebat cu cine ar prefera sa guverneze dupa alegerile parlamentare, intre PSD si PNL, presedintele a raspuns: "In mod categoric solutia este cea pe care am incercat-o si in 2008, cu liberalii", in conditiile in care "abordarile stangii nu mai pot da Romaniei o solutie".

"Trebuiesc abordari pragmatice, care sa indrepte resurse catre sectorul privat, trebuie simplificat statul (...) dar oricum e preferabil sa guvernezi cu liberalii decat cu PSD", a argumentat el.

Presedintele a criticat din nou social-democratii, afirmand ca "PSD e un partid anacronic, chiar daca e condus de un lider care pare foarte tanar, dar expresia corecta e imatur, omul asta e imatur".

"Vorbim de ce mai poti pune cap la cap in politicile economice si sociale si e clar ca mult mai multa flexibilitate spre orientari pragmatice exista la liberali, decat la socialisti", a spus Basescu.

"Nu vad de ce ar fi respinse contributiile liberale la o guvernare de dreapta. Daca ma intreaba cineva ce tip de alianta as vedea posibila si utila, as spune categoric PDL cu liberalii si UDMR", a continuat el.

In ceea ce priveste functia de prim ministru, acesta trebuie "in mod minimal sa nu-si vanda onoarea pentru a-si tine scaunul".