Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat vineri la TVR Info ca zona euro va supravietui, chiar daca trece printr-o perioada dificila: "Nu se va permite un faliment al Greciei iar mesajul politic la nivelul UE este foarte clar; cred ca mesajul politic al lui Olli Rehn, acomodat de mesajele politice bilaterale ale Germaniei, Frantei si ale altor state este fara echivoc: uniunea monetara din zona euro este una care, chiar daca trece prin momente dificile, va supravietui si va trebui sa fie ajutata...".

Mihai Tanasescu in studioul HotNewsTVFoto: Hotnews

"Cred ca in saptamanile, lunile urmatoare aceste tensiuni vor fi lamurite si sunt ferm convins ca la inceputul lunii octombrie acest nou instrument financiar la nivelul Europei, acest sistem de stabilitate financiara, urmeaza sa-si produca efectele si sa creeze daca vreti echilibrul de care Europa are nevoie", a continuat Tanasescu.

Recatia vine dupa ce comisarul european pentru afaceri monetare, Olli Rehn, a declarat joi ca statele din zona euro nu vor permite un faliment necontrolat al Greciei si nu vor lasa tara sa iasa din zona euro.

Sistemul nostru financiar este unul dintre cele mai bine supravegheate din Europa

Tanasescu a vorbit si despre situatia bancilor din Romania, inclusiv cele grecesti despre care a spus ca sunt bine supravegheate, au un capital puternic iar expunerea lor pe Grecia este foarte redusa: "Turbulentele din Grecia creeaza valuri peste tot, daca vreti creeaza niste unde de soc, dar sistemul financiar din Romania este pregatit pentru asemenea socuri... este unul dintre cele mai bine supravhegheate sisteme financiare din Europa... deci nu va fi afectat".

Moody's a retrogradat vineri ratingul National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Piraeus Bank, Agricultural Bank of Greece si Attica Bank la "CAA2" de la "B3". De asemenea, calificativul Emporiki Bank si cel al General Bank of Greece a fost coborat la "B3" de la "B1".

In clipe grele oamenii trebuie sa fie mai uniti

Reprezentantul Romaniei la FMI a comentat si o afirmatie facuta recent, in care spunea ca actualele derapaje din economia mondiala au fost cauzate de "slabiciunea factorilor de decizie" iar "ceea ce se intampla acum cu economia globala nu s-a mai intamplat niciodata in istoria omenirii... Trebuie sa ne pregatim pentru un alt fel de comportament, pentru un alt mod de a trai pe Pamant".

Rugat sa explice aceste formulari, Tanasescu a precizat: "Ceea ce traim in aceste zile, generatia noastra nu a trait niciodata pentru ca asemenea turbulente financiare si sociale nu au mai fost. Toate acestea au creat moduri de comportament care nu sunt in linie cu modelele noastre de pana acum. Aceasta criza ar putea duce la o imbunatatire a relatiei umane, dintre stat si comunitatea oamenilor: in clipe grele oamenii trebuie sa fie mai uniti si nu mai dezbinati...este mai mult un mesaj de suflet decat unul economic".