Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat miercuri la emisiunea Foc Incrucisat de la TVR INFO ca, din pacate, in Romania inca persista o mentalitate in care recomandarile conteaza: "N-o sa devenim scandinavi in urmatoarele trei luni, avem o mentalitate in care finul, nasul, recomandarile, ca in toate societatile de matrice culturala latina, exista acest networking, care de multe ori e simpatic, alteori insa pune probleme de fond; dar trebuie sa recunoastem ca avem aceasta mentalitate: ne recomandam unii pe altii, trebuie sa castigam incredere cand e vorba despre terti pe care-i cunoastem prima data...", a spus ministrul de externe la TVR Info.

Declaratia a fost facuta in contextul discutiei despre noul Cod Etic al PDL, Teodor Baconschi spunand ca exista vointa de a asuma acest cod etic.

Ministrul a fost intrebat si despre acuzatiile formulate in luna iulie de Alianta pentru o Romanie Curata. ARC l-a acuzat pe ministrul de Externe, Teodor Baconschi, "de nepotism si pedelizare" a MAE, in urma numirii in iulie 2010 la conducerea Directiei de Formare Profesionala din cadrul IDR a Alexandrei Benea, fiica in varsta de 26 de ani a lui Gheorghe Benea, directorul Companiei Nationale Loteria Romana si important membru al PDL Cluj.

Alianta pentru o Romanie Curata a reclamat si faptul ca, desi ocupa functia de director in cadrul IDR, Alexandra Benea s-a inscris si la concursul de admitere in "Programul de formare diplomatica initiala" organizat de IDR si MAE pentru acei tineri care vor sa ia un prim contact cu acest domeniu. Potrivit Aliantei pentru o Romanie Curata, inainte de a fi numita de ministrul Baconschi in functia de director la IDR, Alexandra Benea nu a acumulat experienta in diplomatie sau administratie publica si a avut "un insignifiant traseu profesional": secretara la firma tatalui in orasul natal, functionar la Camera de Comert si Industrie din Cluj si consilier de relatii publice la televiziunea Antena 1 Cluj, unde s-a ocupat de monitorizarea presei.

In replica, Ministerul de Externe a anuntat pe 20 iulie ca numirea Alexandrei Benea in functia de director al Departamentului Formare Profesionala din cadrul Institutului Diplomatic Roman (IDR) s-a facut cu respectarea legislatiei in vigoare, iar aceasta nu este membra a niciunui partid politic. MAE mentioneaza ca la data numirii Alexandrei Benea in functia de director, in cadrul Departamentului Formare Profesionala activau trei persoane cu atributii efective legate de formarea profesionala, dintre care doua cu studii de licenta si doar una singura, d-na Benea, cu studii post-universitare.

Ministrul a explicat la TVR Info ca in acest caz era o numire facuta intr-o structura cu 3 oameni iar persoana respectiva avea cel mai inalt nivel de studii:" Totul a fost legal...au fost niste rastalmaciri, trebuie sa admitem ca e multa ipocrizie in dezbaterea publica", a spus Baconschi.

In privinta aderarii la spatiul Schengen, ministrul de Externe este de parere ca lupta trebuie sa continue:" vor mai fi consilii JAI".

Referitor la o posibila remaniere guvernamentala, ministrul Baconschi a spus ca "in BPN nu s-a discutat acest subiect, dar e loc si de mai bine".

Intrebat de votul privind prezenta regelui Mihai in Parlament, ministrul a spus: "Domnul Teodor Paleologu este monarhist, eu nu sunt, dar asta nu ma impiedica sa recunosc ce s-a facut bun sub aceasta forma de conducere".