Social democrata Ecaterina Andronescu a declarat la emisiunea "Sub semnul intrebarii" (B1 TV) ca l-ar fi convins pe liderul PSD Victor Ponta sa-i sustina proiectul privind admiterea la facultate pentru un an pregatitor a celor care nu au luat BAC-ul. Intr-un schimb de replici cu jurnalistul Dan Tapalaga, Andronescu a sustinut ca, intr-o sedinta avuta luni la PSD, Ponta a inteles necesitatea proiectului.

Ecaterina AndronescuFoto: AGERPRES

Ecaterina Andronescu a intrat intr-un schimb acid de replici cu Monica Macovei care a acuzat-o ca "incurajeaza lenea".

De cealalta parte, Ecaterina Andronescu a intrebat ce altceva poate fi facut pentru cei 100.000 de tineri fara Bacalaureat si a acuzat-o pe Macovei ca ar pune "Kalasnikov-ul pe ei".

Ecaterina Andronescu (PSD) a declarat lunica nu a dorit niciodata ca tinerii care nu au luat Bacalaureatul sa poata deveni studenti si ca initiativa sa legislativa in acest sens a fost inteleasa gresit.

"Nici poveste ca ea sa le permita celor care nu au luat examenul de Bacalaureat sa devina studenti", a spus fostul ministru al Educatiei, care a precizat, la Realitatea TV, ca proiectul legislativ urmarea sa minimizeze riscul ca acesti tineri sa ajunga consumatori de etnobotanice.

Declaratia sa vine dupa ce atat Crin Antonescu cat si Victor Ponta s-au pronuntat impotriva unei astfel de legi.

Acum, Ecaterina Adronescu declara ca initiativa legislativa "nu a avut conotatii politice": "E greseala mea si o recunosc".

Fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat joi, la TVR INFO ca intiativa anului pregatitor la universitate pentru cei care nu au luat BAC-ul vizeaza mii de tineri, care altfel ar putea cadea prada etnobotanicelor.

"Daca dvs. credeti ca o societate trebuie sa sacrifice 100.000 de oameni care pot ingrosa randurile celor care acceseaza etonbotanicele sau ingroasa randurile raufacatorilor, atunci eu sunt vinovata", a spus fostul ministru al Educatiei.

Social-democrata a spus ca elevii isi pot plati singuri anulde studii sau ca acesta poate fi platit de stat la nivelul ajutorului de somaj. Fostul ministru recunoaste totusi faptul ca aceasta propunere este fara precedent in universitati.

Potrivit proiectului de lege depus marti la Camera Deputatilor de social-democratii Ecaterina Andronescu, Cristian Dumitrescu si Titus Corlatean, absolventii care nu au luat Bacalaureatul si care au terminat liceul cu cel putin nota 7 "au dreptul sa urmeze in universitati, in conditiile aprobate de Senatele universitare, un an pregatitor" de facultate.

In plus, acest an pregatitor ar putea fi "echivalat total" cu anul I de facultate, daca absolventii iau BAC-ul ulterior.

Initiatorii motiveaza amendarea Legii Educatiei Nationale prin "rezultatele examenului de bacalaureat din anul 2011" care "au adus in situatia de debusolare circa 100.000 de absolventi de liceu". (R.M.)