Nicaieri in lume nu exista o institutie precum Agentia Nationala de Integritate, "inventata de doamna procuror comunist Macovei", a declarat marti la TVR INFO deputatul UDMR, Marton Arpad. El a sustinut ca prin amendamentele pe care le-a depus la legea ANI, institutia ar intra in legalitate, pentru ca autoritatile care nu fac parte din autoritatea judecatoreasca nu au dreptul sa se implice in deciziile acestei puteri ".Stiu ca e greu de conceput ca cine nu este parte a puterii judecatoresti nu poate sa imparta dreptatea pe strazi, sa linseze, sa scoata sabia daca este suparata; nicaieri nu exista o astfel de institutie inventata de doamna procuror comunist Macovei, care nefiind parte a puterii judecatoresti sa aiba competente de natura instantelor judecatoresti... ANI nu este parte a puterii judecatoresti".

Marton Arpad, UDMRFoto: AGERPRES

"ANI nu e medic, dvs. vreti ca un vraci sa spuna ce boala are o persoana care se duce la vraci, pentru ca acea competenta de a lua niste decizii conform Constitutiei o are puterea judecatoraesca unde activeaza niste magistrati, care au pregatirea si competenta necesara pentru a lua niste decizii; e adevarat ca in comunism au existat acele posibilitati extraordinare prin care o parte a populatiei trimitea la ocna o alta parte a populatiei, dar acea vreme a apus... Conform deciziei Curtii Constitutionale, deciziile de asemenea anvergura sunt luate doar de puterea judecatoreasca", a continuat Marton Arpad.

Deputatul UDMR, Marton Arpad, a propus marti mai multe amendamente prin care atributiile ANI ar fi mult reduse. Printre propunerile deputatului UDMR se numara si eliminarea declaratiilor de avere pentru candidati, eliminarea posibilitatii ANI de a cere informatii de la institutiile statului pentru verificarea averilor si eliminarea obligatiei de a afisa declaratiile de avere pe site-ul institutiei. De asemenea, contractele incheiate de o persoana aflata in conflict de interese si care fac obiectul conflictului de interese nu mai sunt anulate.

Marton Arpad despre deputatii care si-au angajat membri ai familiei in Parlament: Este imoral, dar nu este nelegal

Intrebat despre parlamentarii care si-au angajat toata familia in biroul parlamentar, deputatul UDMR a declarat: "Este imoral, dar nu este nelegal, pentru ca nu le interzice nicio lege, in cazul acesta ANI a facut o constatare a unei situatii de nelegalitate care nu exista pentru ca nu sunt juristi, in mod evident toate aceste procese au fost deja pierdute de ANI, altele urmeaza sa fie pierdute de ANI".

Marton Arpad a mai declarat ca imunitatea parlamentara in Romania se refera doar la declaratiile politice si voturile in Parlament: "imunitate parlamentara nu exista in Constitutia Romaniei". Intrebat in acest context de cazul Ridzi sau Pasat, deputatul UDMR a amintit ca este o decizie a CCR prin care Parlamentul poate cere trimiterea in judecata a unui ministru care este membru al Parlamentului.

"Daca n-ar exista aceasta prevedere, cum ca un deputat sau senator nu poate fi retinut fara acordul camerei respective, oricand un numar suficient de parlamentari ar putea fi retinut pentru 3-4 ore, cat se da un vot final pe o lege care nu convine puterii, de aceea a fost inventata aceasta institutie a imunitatii pentru retinere si arestare preventiva a parlamentarilor...".