A vota modificarea legii ANI inseamna "a ne baga un cui in talpa in vederea scaparii de acest mecanism de supraveghere pe justitie", a declarat miercuri deputatul PNL, Ludovic Orban in emisiunea "Foc Incrucisat" de la TVR Info. "Nu voi vota o asemenea initiativa", a spus Orban.

Ludovic OrbanFoto: Agerpres

El a amintit si de o declaratie a presedintelui ANI potrivit caruia in guvernul Boc exista doi ministri, care ar avea conturi in strainatate nedeclarate. "ANI trebuie sa ajunga la dulai, nu la catei... problema esentiala este ca nu finalizeaza cazuri despre care se stie", a mai spus deputatul PNL.

"Stim foarte bine ca ANI s-a infiintat in baza intelegerii cu Comisia Europeana, sa nu uitam ca suntem in acest mecanism de monitorizare MCV si ANI este privita ca un punct pozitiv in evolutia Romaniei la capitolul Justitie; a schimba aceasta lege inseamna a ne baga un cui in talpa in vederea obiectivului de a scapa de acest mecanism umilitor dupa parerea mea pentru Romania... eu nu voi vota o asemenea initiativa legislativa, in mod evident", a declarat Orban.

"Ce ma deranjeaza la ANI este ca nu cerceteaza cazuri, unde este vorba evident de averi a caror sursa de provenienta este evidenta... desi presedintele agentiei a declarat public ca exista doi ministri in guvernul Boc despre care a spus ca au conturi in strainatate nedeclarate si nici astazi nu le-am aflat numele acestor doi, ori retracteaza el informatia si spune ca a baut cand a spus, ori e obligat sa spuna...", a continuat deputatul.

Deputatul UDMR, Marton Arpad a declarat marti la TVR Info ca nicaieri in lume nu exista o institutie precum Agentia Nationala de Integritate, "inventata de doamna procuror comunist Macovei". El a sustinut ca prin amendamentele pe care le-a depus la legea ANI, institutia ar intra in legalitate, pentru ca autoritatile care nu fac parte din autoritatea judecatoreasca nu au dreptul sa se implice in deciziile acestei puteri ".

"Stiu ca e greu de conceput ca cine nu este parte a puterii judecatoresti nu poate sa imparta dreptatea pe strazi, sa linseze, sa scoata sabia daca este suparata; nicaieri nu exista o astfel de institutie inventata de doamna procuror comunist Macovei, care nefiind parte a puterii judecatoresti sa aiba competente de natura instantelor judecatoresti... ANI nu este parte a puterii judecatoresti", a spus Marton Arpad.

Deputatul UDMR, Marton Arpad, a propus marti mai multe amendamente prin care atributiile ANI ar fi mult reduse. Printre propunerile deputatului UDMR se numara si eliminarea declaratiilor de avere pentru candidati, eliminarea posibilitatii ANI de a cere informatii de la institutiile statului pentru verificarea averilor si eliminarea obligatiei de a afisa declaratiile de avere pe site-ul institutiei. De asemenea, contractele incheiate de o persoana aflata in conflict de interese si care fac obiectul conflictului de interese nu mai sunt anulate.