Traian Igas a vorbit, miercuri seara, la B1 TV despre proiectul de lege care vizeaza transferul de personal si resurse din subordinea MAI in cea a primariilor si a explicat ca ministerul pe care il conduce urmareste reconfigurarea sistemului de ordine public, trecand anumite atributii ale politiei locale in sarcina asa-numitei politia primariei.

"Politia primariei nou infiintata va avea aceleasi atributii pe care astazi pe are Politia Romana intr-o municipalitate", a precizat Igas. Pe baza unei analize la nivelul ministerului, s-a luat decizia ca celor din politia locala li se vor reduce misiunile, sustine ministrul.

"Politia primariei, sa-i spunem asa, va avea acelasi obiect de activitate- patrulare, dirijare a traficului- doar ca comanda nu va mai fi la nivelul MAI prin Inspectoratul Judetean de Politie, ci va fi la nivelul primarului. Mai exact, primarul ii va spune politistului: "in seara asta, faci patrulare pe strada X, maine opresti circulatia pe strada Y, ca avem lucrari de infrastructura", iar seful acestei politii va fi numit de primar, din randul ofiterilor activi, dar cu acordul IGPR-ului. Deci, va exista o coordonare din partea IGPR-ului asupra politiei primariei", a explicat Igas.

"Cei care sunt astazi in politia locala vor asigura in viitor paza obiectivelor primariei respective, control pe disciplina in constructii, control pe mediu si eventual, alte activitati primite din partea primarilor", a continuat ministrul.

Igas a precizat ca politistii care vor trece in subordinea primariilor sunt ofiteri cu drepturi depline, care nu vor pierde la salarizare, nu vor pierde din dreptul si statutul pe care il au astazi". "Nu au nimic de pierdut. Cei care vor veni pe parcursul anilor urmatori in aceasta structura vor fi absolventi de scoli de subofiteri si ofiteri, pregatiti de MAI", a precizat Igas.

"Radarele vor ramane la Politia Romana", sustine Igas, insa circulatia in intersectii si dirijarea traficului vor intra in sarcina politiei primariei.

Intrebat daca soferii vor primi amenzi si din partea politiei primariei si din partea politiei romane, Igas a spus ca acest lucru va depinde de clasificarea drumurilor pe care acestia se afla.

"Daca e un drum national, e politia nationala, daca e un drum local, e politia primariei", a spus ministrul.