Consiliul Concurentei verifica trucarea unor licitatii din zona constructorilor romani de drumuri, a "regilor asfaltului", cum sunt ei numiti, a declarat la TVR Info Cristina Traila, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP).

Cristina TrailaFoto: HotNews.ro

"Ma refer la firme mari, nu dau nume, pentru ca e un dosar in lucru... la Consiliul Concurentei sunt in lucru mai multe dosare pe zona aceasta, pentru ca se pare ca si acolo exista aceasta tendinta de a-si imparti zona; tu mergi in Moldova, eu merg in Transilvania sau ne impartim bucatile de drum; din pacate e o practica neortodoxa si de asta avem piata pe care o avem si preturile pe care le avem", a declarat Cristina Traila.

Presedinta ANRMAP a dat exemplul judetului Teleorman, unde in urma unor verificari a reiesit ca este total inexplicabil ca mari companii romanesti de constructii de drumuri sa participe la proceduri de achizitii publice si sa nu depuna "din eroare, niste documente puerile; din 20 de documente necesare au depus doar 4", a continuat Cristina Traila.

Declaratiile vin in contextul in care Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la sediile si sucursalele a 17 companii participante la procedurile de achizitii publice organizate de Transgaz SA si Romgaz SA pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale si lucrari de modernizare si intretinere a instalatiilor aferente, informeaza Consiliul.

Potrivit acestuia, a fost declansata o investigatie privind o posibila intelegere intre companii de a participa cu oferte trucate, individuale si in asociere, la opt licitatii organizate de Transgaz SA si Romgaz SA in perioada 2009- 2011.

Valoarea totala a celor opt contracte incheiate cu cele 17 companii este de aproximativ 98,8 milioane lei.