Cum blocheaza inclulpatii procesul

Daniel MorarFoto: Captura TVR1

Procurorul sef al DNA Daniel Morar este invitat in emisiunea "Prim plan" de pe TVR1. Daniel Morar spune ca dosarele treneaza mult inainte de finalizare fiindca cei inculpati sunt foarte bine sfatuiti ca sa conteste anumite acte din urmarirea penala si i-a criticat pe judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) ca admit 'fara discernamant' cererile inculpatilor, care a dus la blocarea activitatii Institutului de Expertize Criminalistice.

'Mai nou, inculpatii nu isi recunosc vocea, nu se mai recunosc in acele interceptari, iar, din pacate, judecatorii trimit aceste interceptari la expertizare, fara sa ii intrebe pe inculpati ce anume contesta. Judecatorii admit fara discernamant trimiterea la expertizare a interceptarilor, nu vor sa vizualizeze casetele, imaginile. Pur si simplu e libera lor apreciere', a spus Daniel Morar.

Gabriela Birsan a solicitat pensionarea?

Procurorul sef al DNA a declarat ca una din cele doua judecatoare de la Inalta Curte de Casatie si Justitie puse sub acuzare pentru fapte de coruptie a depus la Consiliul Superior al Magistraturii cererea de pensionare.

Potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres, judecatoarea care solicita pensionarea este Gabriela Birsan, presedinta Sectiei de contencios de la ICCJ.

Doua judecatoare de la ICCJ, Gabriela Barsan, fosta candidata la sefia Inaltei Curti si la CSM, si Iuliana Pusoiu, cercetate de DNA pentru luare de mita. Faptele de luare de mita ar fi vizat excursii in Indonezia si mai multe cadouri "costisitoare". Potrivit surselor citate, toate aceste bunuri ar fi fost primite de la un om de afaceri care ar fi avut mai multe dosare pe rolul Sectiei de contencios administrativ si fiscal si care dorea rezolvarea lor favorabila

Tot in cadrul emisiunii de la TVR, Daniel Morar a criticat faptul ca magistratii, care sunt condamnati definitiv pentru coruptie sau pentru incalcarea atributiilor de judecator sau procuror, au posibilitatea sa beneficieze in continuare de pensia de serviciu.

Deputat condamnat definitv care activeza inca in parlament

Acesta sustine ca dosarele sunt totusi finalizate si a dat exemplul unui parlamentar care a fost condamnat definitiv, dar degeaba fiindca acesta continua sa-si exercite mandatul de parlamentar.

Deputatul in cauza este Cosmin Popescu, fost lider al PDL Gorj. Acesta s-a autosuspendat din PD-L in luna februarie a acestui an, dar declara ca ramane fidel formatiunii politice care 'l-a ajutat'. Mai mult, acesta participa la sedintele PD-l Gorj, si este deputat independent afiliat grupului parlamantar al democrat-liberalilor. (vezi mai multe aici)

"Despre circul mediatic"

Morar spune ca aceste acuze sunt nefondate si ca DNA-ul nu divulga informatii presei si nu organizeaza un "circ mediatic". Acuzele presei sunt considerate nepotrivite din moment "ce camerele tv si jurnalistii stau toata ziua in fata DNA".

Nepregatirea profesionala este una din cauzele solutionarii cu intarziere sau nesolutionarii unor dosare spune Morar. Peste 20 de judecatori au fost condamanati in ultma perioada si peste 40 sunt cercetati din aceste motive.

"Si nepregatirea profesionala contribuie la trenarea unor dosare. Am intalnit cazul unui judecator care spunea ca mita de 4 milioane de euro nu poate fi luata in considerare ca proba fiindca este neverosimil de mare"

"Inculpatii platesc expertizele, judecatorii le iau de bune, iar statul pierde"

O alta problema in amanarea dosarelor o reprezinta si solutiile date pe fond in dosarele economice. Problema o reprezinta aici, potrivit sefului DNA, ca expertizele sunr platite la Inalta Curte de Casatie si Justitie de catre inculpati.

"Inculpatii platec cel putin 2 experti, iat statul nici unul. Judecatorii iau de bun tot ce scriu expertii, iar apoi dau verdictele. Astfel statul poate pierde foarte mult... Si DNA face expertize, da sunt multe dosare de expertiza si nu sunt fonduri suficiente alocate pentru efectuarea expertizelor", spune Morar care explica ca solutia corecta ar fi ca aceste expertize sa se faca din fondul special alocat pentru desfasurarea procesului pentu a permite astfel alegerea unor experti deasupra oricaror banuieli.