Fostul general Victor Atanasie Stanculescu, condamnat definitiv la 15 ani de inchisoare in dosarul revolutiei pentru omor deosebit de grav, a dezvaluit recent, in cadrul unei emisiuni televizate, ca a trimis presedintelui Traian Basescu o cerere de gratiere. "Dupa Dumnezeu... pe Pamant este singurul om care poate sa ia o decizie in favoarea mea", a spus Stanculescu.

Victor Atanasie StanculescuFoto: Agerpres

Invoit, marti seara, cateva ore din inchisoare pentru a participa la emisiunea moderata de jurnalistul Ion Cristoiu la B1 TV, Stanculescu a declarat ca a facut cerere de gratiere, pe care a trimis-o la Cotroceni in 8 august, insa nu stie daca a ajuns la presedintele Traian Basescu.

"Pana la urma am facut cerere de gratiere. A fost pe o ambitie personala, nu cea mai fericita ambitie din cate am avut in viata mea. Mi-am spus 'de ce sa fac cerere de gratiere, daca eu ma consider nevinovat?'. Si pana la urma, insistand familia si prietenii, am facut-o... pe 8 august a plecat din unitate, direct la Cotroceni, prin posta militara. (...) Nu stiu unde este (...) Dupa Dumnezeu, la care ma mai rog din cand in cand, pe Pamant este singurul om (presedintele - n.r.) care poate sa ia o decizie in favoarea mea", a marturisit Stanculescu.

Saptamana trecuta, Victor Atanasie Stanculescu a acordat, din puscarie, si un interviu pentru Realitatea TV. El a povestit atunci ca a avut posibilitatea sa plece in Brazilia: "Puteam sa plec si in Brazilia. Eu stiam cu zece zile inainte sentinta. Mi s-a propus sa ma duc in Brazilia. Nu am plecat. De ce? Sa fiu acuzat ca sunt vinovat si fug? Nu. Eu stau aici. Nu aveam cum sa dovedesc ceea ce vroiam sa spun. Eu nu am avut informatori, nu am avut sistem. Eram un fel de minge de ping pong, ma respingea oricare. Ma mai si baga in procese".

In 16 octombrie 2008, judecatorii instantei supreme i-au condamnat pe generalii (r) Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac la cate 15 ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav, pentru evenimentele de la Timisoara din decembrie 1989, ei fiind si degradati.

Cei doi au fost incarcerati in aceeasi zi, la scurt timp fostii generali formuland cereri in instanta de intrerupere a executarii pedepselor din motive medicale. Mihai Chitac a murit, in 1 noiembrie 2010, in urma unor boli cronice.