Cei care refuza participarea la recensamant risca o amenda contraventionala intre 1500 si 4500 lei, a declarat marti laTVR Info, directorul adjunct al Institutului National de Statistica. Reprezentanul INS a dat asigurari ca nu se vor adresa intrebari legate de cuantumul veniturilor cetatenilor si a a insistat asupra faptului ca recensamantul care incepe joi este crucial pentru Romania.

"Nu se pun intrebari privind cuantumul veniturilor, ci doar provenienta acestora: daca sunt salarii, pensii sau alocatii", a declarat Alexandrescu.

Daca persoanele nu sunt gasite acasa, recenzorul lasa un fluturas in care isi scrie datele de contact si precizeaza ziua si ora la care ar putea sa revina pentru recenzare. Daca nici la a doua venire nu gaseste pe nimeni mai lasa un fluturas in care anunta ca exista posibiliatea prezentarii la comisia locala de recensamant, unde un alt recenzor va prelua datele cetateanului.

Reprezentantul INS a declarat ca pentru persoanele care raman nerecenzate, se vor prelua date minimale de la vecini, adminstratorul de bloc iar in mediul rural de la secretarul primariei, preot sau invatator.

Recensamantul populatiei si al locuintelor, care se va desfasura in perioada 20-31 octombrie, este cel mai complex realizat dupa 1989 in Romania si primul dupa intrarea in Uniunea Europeana, cu un buget de peste 45 de milioane de euro pentru perioada 2011 - 2014, a declarat marti presedintele Institutului National de Statistica.