Ion Iliescu si Adrian Nastase au fost, joi seara, invitatii Gabrielei Vranceanu Firea la "Stirea Zilei" (Antena 3), in cadrul emisiunii cei doi lideri social-democrati elogiind discursul sustinut marti de Regele Mihai in Parlament, cu ocazia implinirii varstei de 90 de ani."Mesajul Regelui in Parlament a avut o substanta serioasa, e plin de semnificatii (...) este un document dens si sintetic", a declarat Iliescu. "E extraordinar! Imi dati voie sa citez? (...) Regele a lasat esenta unei experiente de viata", a spus Nastase.

Ion Iliescu si Adrian Nastase, la Antena 3Foto: captura Antena 3

Adrian Nastase, intrebat cum comenteaza absenta lui Traian Basescu, a lui Emil Boc si a Robertei Anastase de la discursul Regelui Mihai:

- "Faptul ca liderii actualei puteri au fugit fiecare pe unde au vazut cu ochii mi se pare absolut aberant".

- "Poate ar trebui sa sarbatorim in fiecare zi regele, astfel incat sa-i tinem in afara pe actualii carmuitori".

- "Este un efect de turma, daca Traian Basescu a apucat sa scape pasarica la un moment dat, intr-o discutie care se pare ca a regretat-o ulterior, din cate am inteles de la unii dintre apropiatii lui, ceilalti au luat foarte in serios lucrurile acestea".

- "Traian Basescu incearca sa elimine din istoria Romaniei tot ceea ce nu a inceput cu el in 2005. Prezenta Regelui Mihai il incurca, pentru ca el trebuie sa ramana singurul conducator in cartile de istorie".

De cealalta parte, fostul presedinte Ion Iliescu a sustinut ca el i-a organizat regelui si "sarbatorirea a 80 de ani, la Cotroceni, in 2001".

Iliescu: Cota unica a fost o masura antisociala

Ion Iliescu a criticat faptul ca actuala putere nu aplica decat masuri de austeritate, in conditiile in care cele de stimulare a economiei lipsesc cu totul.

"Suntem una dintre tarile in care discrepantele s-au tot accentuat. Cota unica a fost o masura antisociala din acest punct de vedere, care a adancit discrepantele sociale", a spus fostul sef de stat.

Adrian Nastase, despre deciziile adoptate la summitul de la Bruxelles

- "Romania, deja, pe deficitul bugetar pe care il are, are mare dificultate in a obtine imprumuturi. Deja imprumuturile noastre au dobanzi de 7%".

- "Nu vor mai exista bani suficienti si vor fi folositi cu dobanzi mult mai mari pentru acoperirea deficitului bugetar".

- "Solutia de la Bruxelles, ajutand bancile din Germania si din Franta sa-si recupereze banii din Grecia, pe care altfel nu ar fi reusit, inseamna pentru noi o problema suplimentara".

- "Cred ca vom avea dificultati mari, dificultati si mai mari".

- "Deficitul e mult mai mare de 3%, probabil ca e aproape de 10%".

- "Romania va fi intr-un blocaj politic, iar pentru actuala putere nu sunt importante decat chestiunile legate de alegerile viitoare".

Adrian Nastase, despre recensamant

- "Il rog pe directorul Institutului National de Statistica sa ne spuna baza legala pentru comunicarea CNP-ului".

- "In toata legislatia se vorbeste despre prelucrarea CNP-ului".

- "Care este scopul? Puteau sa-l ia de la Ministerul de Interne".

- "Acum, cand se face recensamantul, se vad numele si CNP-ul in jurul sectiilor de voturi".

- "Altfel se putea lua CNP-ul, dar se pierdea legatura directa si era mai greu de prelucrat".

Ion Iliescu, despre prezenta lui Traian Basescu la Bruxelles

- "Greseste profund dl Basescu cand il eclipseaza pe premier".

- "Noi am fost un tandem (el cu Nastase, n.r.); si eu mergeam de asemenea la Consiliul European, pentru ca multe probleme vizeaza executivul".