"Peste 80% din populatia Greciei nu doreste sa se semenze nimic cu UE", a declarat marti, la TVR Info, Akis Spiratos, cetatean grec, de profesie ghid turistic.

Cetateanul grec a explicat ca situatia ar fi mult mai buna daca s-ar reveni la drahma."Ne-am descurca mult mai bine pe cont propriu, cu moneda noastra, s-ar ieftini multe lucruri, pentru ca multe s-au dublat cand am trecut la euro", a mai spus Spiratos, adaugand ca turismul ar merge mult mai bine, deoarece serviciile s-ar ieftini, insa calitatea s-ar mentine, ceea ce "ar insemna prosperitate in tara".

"Poporul e foarte suparat din cauza ca o treime dintre greci lucrau la stat, erau obisnuiti sa aiba salarii constante, foarte mari. Acum, au ajuns la situatii in care nu mai iau salarii deloc, pentru ca au imprumuturi la banci, iar bancile iau totul, avand in vedere ca salariile s-au redus la jumatate", a explicat Akis Spiratos.

Anuntul soc al premierului elen George Papandreou de a supune unui referendum acordul european privind sustinerea financiara a tarii ameninta sa intensifice criza din zona euro.

Liderii din zona euro au convenit saptamana trecuta sa acorde Greciei un nou ajutor financiar, de 130 miliarde de euro, si o diminuare cu 50% a datoriei statului elen catre detinatorii privati de obligatiuni. Pretul acestui ajutor este insa un program de reduceri dure a cheltuielilor statului, care a declansat un val de furie in randul grecilor.​