Mircea Geoana a declarat luni seara, la Antena 3, ca decizia de inlocuire a sa din functia de presedinte al Senatului este o greseala strategica majora, intreband conducerea PSD daca persoana sa reprezinta o miza atat de mare incat sa cedeze a doua functie in stat puterii.

Mircea GeoanaFoto: DGP / HotNews.ro

Presedintele Senatului a atras atentia conducerii partidului ca sansele PSD de a pastra sefia Senatului, in cazul in care va cere schimbarea sa din functie, ''sunt zero'' si a subliniat ca o astfel de schimbare este neconstitutionala.

"E un cadou neasteptat pentru putere", a spus Geoana. "Daca ar fi sa gandesc in termeni cinici, as spune "luati-l" siv-as arata de pe margine ca pozitia va fi luata de putere", a adaugat el.

Fostul lider PSD a dat asigurari ca daca functia de presedinte al Senatului ii va reveni unui social-democrat, in urma schimbarii sale de catre conducerea partidului, el va renunta, precizand insa ca nu doreste sa paraseasca aceasta functie pentru a "face jocurile puterii".

"Nu am niciun fel de ezitare in a lasa pozitia unui alt pesedist, ca e Corlatean, Sarbu, ma lasa rece, dar nu as vrea sa fac un rau propriului partid, sa fac harakiri partidului pe mana mea. Daca vor sa o faca, sa o faca, daca la propunerea celor de la PDL sa-l puna pe Blaga. PSD voteaza alaturi de actuala putere sa scape de Geoana; sa o faca", a adaugat presedintele Senatului.

In opinia sa, ceea ce a deranjat a fost faptul ca presedintele PSD nu a reusit sa-si organizeze o vizita in America.

''Dl Ponta a incercat sa-si organizeze o vizita in SUA fara sa-mi spuna. Aceasta a fost de fapt scanteia care a declansat aceasta furtuna care sper sa fie temporara. S-a incercat organizarea unei vizite care din motive care-mi scapa nu s-a putut organiza. Vizita mea este una obisnuita, am facut-o in fiecare an exact in aceiasi parametrii'', a mai spus Mircea Geoana.

Mircea Geoana a afirmat ca nu are intentia sa paraseasca partidul pe care l-a condus, reiterand faptul ca PSD "face o greseala uriasa".

"In urma cu trei luni ma suna Ponta sa merg la sediul partidului, sa discutam. <>, mi-a zis Victor si am spus <>, cu conditia sa mi se acorde respect; ca atunci cand se iau decizii strategice sa fiu consulat. Cred ca e normal ca un politician care a candidat la alegerile prezidentiale sa ceara sa mai aiba sansa de a mai incerca o data", a afirmat Mircea Geoana.

"Discutia mea cu Victor Ponta a fost ca nu ne jenam, ca nu ne calcam pe bombeuri. Din punctul meu de vedere, decizia de astazi este gresita - sa dai vrabia din mana pe cioara de pe gard. E o imensa greseala si, din punct de vedere al pozitionarii noastre in lupta cu puterea, pierdem o reduta importanta, oferim o imagine penibila: <>", a spus fostul lider al PSD.

Fostul lider PSD a mai spus ca actuala conducere a partidului i-a reprosat ca a primit delegatia FMI, luni, la Senat, insa acest lucru si vizita sa in America nu pot fi motive pentru excluderea sa din PSD.

"Pai daca oamenii aia au vrut sa vina, eu ce era sa fac? Sa-i gonesc? Am obligatii institutionale", a explicat Geoana, atragand atentia partidului sau ca, in clipa in care va fi exclus din partid, "voturile nu se vor mai duce la PSD".

In acelasi context, Geoana a reamintit ca a fost deja suspendat in PSD timp de sase luni "si a tacut din gura" pentru ca "a avut curajul" sa sustina o relatie cu liberalii.

Presedintele Senatului a mai explicat ca, in 2006, PSD avea o problema de imagine deosebit de importanta si, de aceea, situatia nu se aseamana cu cea in urma careia partidul i-a retras sprijinul lui Adrian Nastase de la presedintia Camerei Deputatilor.

In acest context, Geoana a reamintit sedinta care a avut loc la Hotelul Confort, supranumita "Noaptea cutitelor lungi", in urma careia partidul i-a retras sprijinul lui Adrian Nastase pentru conducerea Camerei Deputatilor, care a demisionat a doua zi, iar functia i-a revenit atunci liberalului Bogdan Olteanu.

Geoana a recunoscut, insa, ca "poate sa fie o chestiune pe care sa o fi gresit-o la momentul respectiv" din punct de vedere al pozitiei pe care PSD o avea la Camera Deputatilor.

"Se intampla la un an de la pierderea alegerilor prezidentiale, sase luni de zile de <> mediatic pe matusa Tamara. Aveam o problema de imagine a partidului deosebit de importanta. Cred ca, din acest punct de vedere, problema e diferita", a spus Geoana.

"Ceea ce s-a intamplat astazi este o dovada de canibalism intre liderii PSD", a mai spus Geoana.

Intrebat daca a avut vreo intalnire sau intelegere cu Traian Basecu, Geoana a raspuns ca nu s-a intalnit cu presedintele Romaniei, in afara reuniunilor protocolare.