Laura Codruta Kovesi, procurorul general al Romaniei, a declarat, joi, la emisiunea "Ultimul Cuvant" difuzata de B1 TV, ca nu a discutat, deocamdata, cu presedintele Traian Basescu sau cu ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, despre prelungirea mandatului lui Daniel Morar in fruntea DNA.

Laura Codruta KovesiFoto: AGERPRES

"N-am avut o discutie cu presedintele si nici cu ministrul Justitiei privind aceasta problema. Mandatul lui Daniel expira pe 12 februarie. Cred ca trebuie sa am o discutie cu domnul Morar, cu ministrul Justitiei, sa vedem daca doreste sa numeasca, cum spunea presedntele, o echipa", a spus Kovesi.

Kovesi a precizat ca ministrul justitiei e cel care face propuneri de numire si presedintele numeste candidatul in functie.

"Ministrul Justitiei este cel care face propuneri de numire iar presedintele numeste. Sunt functii pentru care nu eu decid cine va fi numit", a explicat Laura Codruta Kovesi.

Despre dosarul Petrom Sevice, in care sunt implicati Sorin Ovidiu Vintu si Liviu Luca

"Eliberarea lotului Petrom Service nu e o infrangere", a spus Kovesi, precizand ca nu doreste sa comenteze decizia judecatorilor. "In acest dosar s-a lucrat cu curaj si consecventa. Am fost sprijiniti de SRI, politisti de la Politia Capitalei si am avut diverse colaborari cu mai multe state din UE", a spus Kovesi.

Procurorul a adaugat ca investigatii se fac si in strainatate si vizeaza mai multe persoane.

Kovesi a precizat ca, in acest caz, se vor extinde cercetarile cu privire la "toate faptele si persoanele fizice si juridice care au primit bani de la firmele pe care le suspectam ca au spalat bani".

Intrebata daca exista si jurnalisti implicati in acest dosar, procurorul general a explicat ca in continuare vor fi efectuate verificari, iar "daca sunt persoane din presa care au primit bani, o sa vedem in ce calitate".

Kovesi a asigurat ca cei care nu au comis fapte penale sau nu au avut legatura cu persoanele suspectate in acest ca "vor fi audiate in calitatea pe care o vor avea".

"Trebuie dovedit pentru ce au primit banii, daca stiau de proveninenta lor si atunci vom vedea in ce calitate vor fi audiati. Daca ei nu au stiut de activitatea infractionala, probabil vor fi martori. Daca au stiut, probabil ca nu vor fi martor", a adaugat Kovesi.

Cele mai periculoase si grave fenomene, prioritati in acest moment, sunt infractiunile care aduc prejudicii la bugetul de stat, criminalitate informatica si parte a crimei organizate, a spus Kovesi. "Intr-un top neoficial facut de agentiile americane suntem in fruntasul loc 5, in ceea ce priveste criminalitatea informatica", a adaugat ea.

Seful Ministerului Public a declarat ca nu va intra in politica dupa ce i se va incheia mandatul in septembrie 2012, ci ca va ramane in sistem, deoarece considera ca are o anumita experienta pe care si-ar dori sa o foloseasca tot in sistemul judiciar.

Citeste si: