Istoricul Neagu Djuvara propune revenirea la data de 10 mai ca Zi Nationala, pentru ca atunci se marcheaza independenta statului roman. El a explicat la TVR Info ca data 10 mai nu trebuie legata exclusiv de monarhie, fiind vorba de o simpla intamplare ca "acel 10 mai cand s-a proclamat in Parlamentul roman independenta coincidea cu ziua monarhiei": "Propun intoarcerea la ziua de 10 mai ca zi Nationala, pentru ca nu e bine ca un stat sa schimbe in fiecare regim data".

Istoricul Neagu DjuvaraFoto: Agerpres

"Alegerea datei de 1 decembrie ca Zi Nationala nu a fost potrivita, a fost conjuncturala, facuta de Parlamentul de dupa revolutia din decembrie 89, oarecum echipa democratiei originale a lui Ion Iliescu... Nu e adevarat ca 1 decembrie reprezinta unitatea, pe 1 decembrie doar de Transilvania si Banatul erau unite...".

"Ziua Nationala pe care am cunoscut-o era 10 mai, care avea si avantajul ca era in anotimpul cel mai frumos din tara noastra; poate lumea sa dantuiasca in strada, pe cand la 1 decembrie....", a mai argumentat istoricul roman.