"Romanii au salvat tara de faliment si nu politicienii fiindca au inteles ca e nevoie de reducerea cheltuielilor", a declarat premierul Emil Boc la emisiunea "Prim Plan" de pe TVR 1.

Premierul a explicat ca fostul Guvern Tariceanu nu a folosit corect cresterea economica si a votat un buget de investitii de circa 32 de miliarde de lei, dar nu i-a folosit in acest scop ci i-a directionat catre administratie marind cheltuielile de la 28 de miliarde de lei la 48 de miliarde. Acelasi lucru s-au intamplat si in domeniul asistentei sociale. "Altii au facut banchetul si noi am platiti costurile", a sintetizat Boc.

Boc despre algerile din 2012: Romanii vor merge pe cartea rationalului si vor vota PDL

Seful PDL crede ca din motivele invocate mai sus romanii vor vota in 2012 tot PDL-ul, intelegand ca este partidul care a "dus greul si a scos tara din criza si vor merge pe cartea rationalului".

PDL-ul are 23% acum in sondaje, iar USL-ul este la 45-47% fiind in scadere permanenta de la 60%, afirma acesta.

Emil Boc spune ca o remaniere este posibila, dar ca nu s-a pus problema si demisiei sale din fruntea Guvernului.

Masuri care au ajutat mediul de afaceri

  • Masura prin care firmele au platit principalul datoriei au fost scutite de penalitati. Peste 3.000 de firme si-au putut salva in acest mod afacerile.
  • Masura prin care sunt ajutati tinerii care incep o afacere prin reducere de impozite si taxe si fonduri puse la dspozitie

Masuri luate pentru a ajuta exportatorii:

  • 1. Utilizarea schemelor de ajutor de stat prin Eximbank si CEC
  • 2. Resurse financiare interne pentru investitii

"Incepem sa echilibram incet balanta dintre importuri si exporturi, reducand deficitul care era in 2008", a declarat premierul.

Despre absorbia fondurilor europene

Emil Boc crede ca si la acest capitol cu cifre foarte slabe pentru Romanie lucrurile incep sa mearga bine deoarece au fost implementate si demarate numeroase proiecte pe care urmeaza sa vina de acum fonduri europene. "Greula trecut iar de acum e vremea roadelor", apreciaza acesta.

ntrebat daca proiectul reorganizarii administrative a fost abandonat, Emil Boc a declarat ca "a fost amanat pentru 2012." "PDL nu guverneaza singur, nu are 50+1 din numarul total al parlamentarilor ca sa poata singur sa isi impuna toate proiectele. Pentru ca nu exista, in acest moment un acord al coalitiei cu privire la regionalizare, am convenit ca tema va fi reluata in 2012 si incercam acum sa rezolvam punctual cateva chestiuni scadente unde am putut sa gasim intelegere: proiectele care vizeaza reforma justitiei, bugeul pentru anul 2012, asupra legii salarizarii si asupra componentelor care tin de dezvoltarea economica. Avem cateva chestiuni restante: regionalizarea, revizuirea constitutiei, dar aici avem nevoie si de suportul opozitiei etc., sunt aflate pe lista discutiilor coalitiei si care trebuie discutate si analizate"

Referitor la discutiile pe tema regionalizarii din cadrul coalitiei, Emil Boc a afirmat ca subiectul va fi reluat cu UDMR. "UDMR este un partener al coalitiei care si-a respectat angajamentul. Intotdeauna cuvantul dat a fost respectat din partea UDMR, ca si din partea UNPR si a grupului minoritatilor nationale. Daca ne vom intelege, se va face. Daca nu ne intelegem, nu se va face. [...] Daca esti intr-o coalitie trebuie sa gasesti acel element comun.

Despre comasarea alegerilor

"In privinta comasarii alegerilor, trebuia luata o decizie cat mai repede. Cel mai important argument pentru comasare este anul economic 2012. Rational este ca in 2012 sa nu ne pierdem timpul in dispute electorale, in primul rand, ci sa avem grija sa finantam proiectele europene si sa le finalizam, sa terminam aceste lucrari incepute pentru ca banii europeni sa ajunga in Romania," a declarat premierul.

Intrebat de ce nu s-a urmarit procedura parlamentara obisnuita in ceea ce priveste comasarea alegerilor, Emil Boc a argumentat: "Sesiunea se reia in luna februarie. Pentru a parcurge ambele camere, ar fi trebui doua-trei luni de zile ori, in iunie erau deja alegeri; de aceea a trebuit sa decidem acum, in decembrie, daca se comaseaza sau nu se comaseaza. Daca opozitia va reusi sa demita guvernul, nu se va realiza comasarea alegerilor. Daca va pica motiunea de cenzura vom sti ca aleg anul viitor vor fi in luna noiembrie 2012 si pana in noiembrie, toti, local si national, ne ocupam de treaba, de absorbtia fondurilor europene, implementarea proiectelor bugetare. [...] Impartirea anului in doua campanii electorale, cu doua randuri de alegeri, ar fi paralizat, in multe privinte, functionarea statului."

Despre modificarea Constitutiei

Intrebat daca vede posibila modificarea Constitutiei pana la finalul lui 2012, premierul a raspuns: "Acest proiect de comasare este unul tehnic care se ocupa doar de o chestiune individuala- cum se organizeaza tehnic aceste alegeri comasate. Problema reducerii numarului de parlamentari si a punerii in aplicare a referendumului de trecere la parlamentul unicameral trebuie sa se realizeze prin revizuirea Constitutiei, este, in momentul de fata pe agenda parlamentului si sper ca si opozitia, pentru ca avem nevoie de doua treimi, sa voteze parlamentul unicameral si implicit reducerea numarului de parlamentari. Romanii au votat la referendum, in proportie de peste 80% cele doua componente: unicameral si 300 de parlamentari.[...] Credem ca 2012 trebuie sa fie anul trecerii la parlamentul unicameral."

"Fiecare formatiune politica trebuie sa fie responsabila in fata alegatorilor. Fara doua treimi, chiar daca toata coalitia ar fi de acord, am avea 51%, trebuie sa vina si PNL si PSD alaturi de coalitie. [...] Fac un apel la ce inseamna solidaritatea clasei politice fata de niste obiective fundamentale votate la referendum, a adaugat premierul.