Traian Basescu a declarat miercuri seara, la TVR1, ca are in vedere o discutie cu majoritatea parlamentara, astfel incat raspunderea magistratilor sa nu se mai limiteze la cea disciplinara. "Cum tu distrugi o cariera, trebuie sa stii ca si tu iti inchei cariera in momentul in care faci un abuz asupra unui om", a spus seful statului. Todata, presedintele a afirmat ca daca in practicile procurorilor exista santaj, atunci ei lucreaza cu mijloace nedemocratice si a subliniat ca, avand in vedere evolutiile din ultima perioada, "controlul presedintelui sau al Parlamentului nu are dreptul sa mai fie doar formal, trebuie sa fie un filtru, in care sa-i spui domnului procuror: imi pare rau, dar mai vino cu ceva, pentru ca nu ma satisface ce ai scris aici".

Principalele declaratii ale presedintelui despre justitie

  • -"Daca exista vreun procuror in Romania care a primit instructiuni de la presedinte, premier, vreun membru al guvernului, sa faca vreun dosar cuiva, s-o spuna public. Va garantez ca nu exista. Una din mizele mandatului meu a fost independenta justitiei.
  • -Cum nu exista procurori, nu exista nici judecatori la care sa se fi facut vreo interventie pentru vreo anume solutie. Asta este o minciuna a celor care au incercat discreditarea exact a realitatii legate de libertatea justitiei.
  • -Pentru ca sunt foarte multi oameni interesati  sa creeze impresia ca nu este libera justitia, exact cei mai mari infractori sau apropiati de-ai lor. Eu va pot spune ca sunt mai mult decat independenti, chiar excesiv de independenti, uneori fara nicio legatura cu celelate puteri ale statului. Statul are trei puteri, care uneori trebuie sa mai si coreleze, nu in sentinte, in politici.
  • -Rezultatele date de instante nu sunt o confirmare a acuratetei cu care au lucrat procurorii de la DNA, in mod deosebit. Aici au fost oamenii politici ale caror mandate sau cariere s-au intrerupt. Si va pot spune ca nu numai ce ati vazut in sentinte deja date reprezinta o realitate. Cam jumatate din sentinte au aratat oameni nevinovati: din 8 sunt 4 si 4. 
  • -Sunt si foarte multi care au fost luati de acasa sau de la serviciu, dusi in fata judecatorului, care e tentat de regula sa il creada pe procuror si, dupa ce oamenii au stat 29 de zile, nu a mai auzit nici Dumnezeu de dosarele acelea. Sunt cateva pe care le am in atentie, macar din curiozitate pentru importanta publica. Nu as vrea sa nominalizez pentru ca imediat s-ar spune ca fac presiuni.
  • -Exista o usurinta in a pune oameni sub acuzare. Pot sa vorbesc pentru cei care s-au pronuntat sentinte. Morega este achitat. Paul Pacuraru, un alt achitat pentru afaceri suspecte in legatura cu Morega. Pacuraru nu e o pierdere a politicii romanesti. Problema este de om nevinovat si vinovat. Acest lucru pune un semn de intrebare asupra profesionalismului unor procurori DNA.
  • -Conform legii, nu raspunde niciodata procurorul sau judecatorul pentru distrugerea carierei unui om politic sau unui om oarecare. Asta ma indreapta tot mai puternic catre ideea unei discutii cu majoritatea parlamentara si sa nu oprim raspunderea magistratilor numai la raspunderea disciplinara.
  • -Cum tu distrugi o cariera, trebuie sa stii ca si tu iti inchei cariera in momentul in care faci un abuz asupra unui om.
  • -Sistemul judecatoresc s-a izolat de lucrul cu celelate puteri ale statului. Problema raspunderii magistratilor devine tot mai acuta, in urma rezultatelor pe care le vedem in instanta.
  • -Eu nu spun ca nu au facut si lucruri foarte bune. De cand au mai putine abordari fanteziste si merg mai mult pe producerea probelor clasice, au mai mult succes decat atunci cand incep sa imagineze.
  • -Mi-am pus un semn de intrebare atunci cand am vazut reprodusa in presa o discutie intre doi procurori de la DNA si un coleg de-al lor procuror de undeva din Oltenia, in care pur si simplu il santajau. M-am gandit ce face un om simplu in fata unui procuror.
  • -Daca in practica procurorilor e cumva santajul, "ori imi declari asta, ori iti dau mandat", ma tem ca suntem departe de a avea niste procurori care lucreaza cu mijloace democratice.
  • -Si eu am trecut prin fata procurorilor si niciodata nu si-au permis, oricat i-am blestemat eu, santajul, dar ce am vazut intr-o discutie inregistrata intre doi procurori de la DNA si un procuror suspectat de frauda, modul in care il santajau, nu mi-a placut; m-am gandit ce face un om simplu in fata unui procuror.
  • -Procurorii sunt atat de independenti incat nu pot fi controloti in investigatia lor. Asta garanteaza legea. Ei sunt doar sefi administrativi. Le cer grija si sa fie responsabili.
  • -Va trebui sa vedem care sunt solutiile sa protejam oamenii de abuzurile procurorilor, judecatorilor.
  • -Evolutiile ne arata ca atunci cand e vorba de controlul presedintelui sau al Parlamentului, acesta nu are dreptul sa mai fie doar formal, trebuie sa fie un filtru, in care sa-i spui domnului procuror "Imi pare rau, dar mai vino cu ceva, pentru ca nu ma satisface ce ai scris aici. Ce mi-ai anexat la rechizitoriu nu-i suficient". Am considerat un act formal avizul presedintelui. 
  • -Parlamentul va trebui sa fie foarte atent la avizele pe care le da si sa ceara procurorilor sa documenteze corespunzator un dosar in care cer anchetarea, arestarea unui demnitar al statului. 50% nivel de eroare la dosarele de mare coruptie; prea mult".

Traian Basescu a declarat, miercuri, la Radio Romania ca judecarea proceselor de mare coruptie este un lucru bun, insa felul in care s-au finalizat multe dintre marile dosare de coruptie indica faptul ca sistemul de justitie are probleme nu doar la judecatori ci si la procurori.

  • "Faptul ca se judeca procesele de mare coruptie este un lucru bun. ICCJ a gasit timp sa le judece, le-a venit randul, nu au mai fost amanari. Faptul ca multe dosare prezentate cu tam-tam s-au finalizat cu achitari si cu suspendari la executare sau cu procurori care de unde cand au trimis dosarul mancau pamant, prinsesera marii hoti din politica, si, cand au fost in fata judecatorilor, nu stiau cum sa ceara mai repede o sanctiune cu suspendare, dandu-si seama probabil ca dosarul nu tine, arata ca avem probleme nu numai la judecatori ci si la procurori", a spus seful statului.

Seful statului a declarat ca a sustinut interventia procurorilor in cazuri de coruptie. "Deschis, va pot spune ca niciodata nu i-am spus unui procuror «vezi cu cutare» dar intotdeauna, public, i-am incurajat, sa aiba curaj sa mearga pana la capat, indiferent cine e la capatul firului. Dar cand actiunea ta distruge cariere, trebuie sa fii responsabil", a adaugat Basescu.