Omul de afaceri, Ioan Niculae, a respins joi la TVR Info acuzatiile aduse de procurorii DIICOT, referitoare la prejudicierea patrimoniului SNGN Romgaz SA si a bugetului consolidat al statului. El a negat vehement informatia vehiculata in presa ca ar fi avut datorii la Romgaz.

"Puneti mana pe telefon si sunati la Romgaz; nu puteam beneficia de aceasta lege daca aveam datorii; daca datoriile erau pe baza unei conventii de esalonare si platite la timp, alea nu sunt datorii; deci nu aveam datorii scadente la Romgaz si nici pe departe datorii la statul roman, n-am avut niciodata datorii la statul roman, altfel nu puteau sa-mi dea aceasta facilitate", a declarat extrem de iritat Ioan Niculae.

Omul de afaceri a adaugat ca va putea oferi date certe despre acest dosar saptamana viitoare, dupa ce va primi acuzatiile in mod oficial.

Procurorii DIICOT au dispus inceperea urmaririi penale fata de 40 de persoane - functionari publici cu functii de conducere din cadrul SNGN Romgaz SA, Ministerului Economiei, ANRE si reprezentanti ai unei societati comerciale din municipiul Bucuresti, pentru savarsirea infractiunilor de complot si subminarea economiei nationale.

Invinuitii au desfasurat activitati infractionale care au produs un prejudiciu de 126 milioane de dolari patrimoniului SNGN Romgaz SA si bugetului consolidat al statului si au avut drept consecinta punerea in pericol a sistemul energetic national.

Activitatea infractionala a vizat modalitatea de contractare de catre societatea comerciala a unor cantitati considerabile de gaze naturale, la preturi mult mai mici fata de cele practicate de Romgaz, obtinerea de gaze naturale doar din productia interna, cu eludarea reglementarilor legale in materie precum si mentinerea facilitatilor acordate societatii, in conditiile in care inregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate. Presa a relatat ca ar fi vorba despre furnizarea de gaze naturale catre combinatele detinute de omul de afaceri Ioan Niculae.