Presedintele PNL, Crin Antonescu, sustine ca PDL si presedintele Traian Basescu au renuntat la ideea de regionalizare dupa ce au facut niste calcule politice, bazandu-se pentru alegerile din acest an pe comasarea localelor cu parlamentarele si racolare de alesi de la USL.

"Cred ca s-a renuntat la povestea cu regionalizarea cel putin pana la noi ordine nu atat datorita rezistentei UDMR, ci datorita calculului pe care actuala Putere l-a facut ca regionalizarea nu salveaza nimic din dezastrul electoral care o asteapta. Nu sunt foarte convins ca Traian Basescu insista sincer pentru regionalizare pana la sfarsitul anului, asa cum a spus, cred ca doreste doar sa se arate in fata studentilor din diaspora consecvent cu niste idei de ale sale reformatoare, chipurile", a declarat Antonescu, la Antena 3, citat de Agerpres.

El a adaugat ca regionalizarea ar fi provocat un haos institutional si mai mare, cu repercusiuni direct la electorat si in plus ar fi politizat si mai mult votul pentru ca pe spatii mai mari votul devine "mai politic".

"Personalitati de anvergura regionala PDL nu are in niciun caz in mai mare masura decat USL. Atunci combinatia care sa le dea ceva sanse este comasare plus racolare, pentru ca nu intamplator in finalul anului trecut consacrarea comasarii s-a conjugat cu operatiuni spectaculoase de transferare cu forta de transfugi politici, din nou. Ofensiva va fi majora asupra alesilor locali cu sanse, iar cei mai multi sunt la USL, in speranta ca acesti oameni trec de partea cealalta sub santaj si alte tipuri de constrangere si duc cu ei si voturile pe care le au. Alesul local duce niste voturi dupa el", a comentat liderul liberal.

Uniunea Social Liberala (USL) va avea in strategia sa pe acest an trei directii importante: definitivarea programelor de guvernare, stabilirea celor mai buni candidati pentru alegeri si o agenda a celor doi co-presedinti de intalniri cu inalti responsabili din Europa si Statele Unite ale Americii, a anuntat, presedintele PNL.

El a spus, la Antena 3, ca, pentru desemnarea celor mai buni candidati, USL intentioneaza sa contacteze direct societatea civila, neprecizand insa detalii despre modul in care se va face acest lucru.

"S-au mai facut astfel de lucruri in sensul in care societatea civila a alcatuit dosare de curatenie ale unor candidati sau altii. Nu e vorba doar de atat. S-au mai facut alegeri preliminare, PSD prin 2004 a facut un asemenea exercitiu. Noi vrem sa facem mai mult. Nu vreau sa intru in detalii acum, incercam sa facem un exercitiu prin care sa cerem si parerea oamenilor in legatura cu diferite variante", a spus Antonescu.

"E mai mult decat un sondaj de opinie, vom cauta sa obtinem un raspuns de la societate prin care sa se ajute sa ne gasim cei mai buni candidati", a adaugat el.

Presedintele liberal a adaugat ca un alt punct important al strategiei USL tine de relatiile internationale, iar el si presedintele PSD, Victor Ponta, au in agenda intalniri la un nivel politic cat mai inalt cu responsabili europeni si "poate nu numai".