Ministrul de Interne, Gabriel Berca, a declarat miercuri seara, intr-o emisiune la B1 TV, ca, in urma controalelor facute in ultimele zile la Vama Giurgiu, s-au descoperit deja tiruri intregi cu marfa adusa prin firme fantoma. Totodata, ministrul a precizat ca aglomeratia de la punctul de frontiera Giurgiu-Ruse nu este cauzata numai de controlul amanuntit facut de politistii de frontiera, ci si de faptul ca Dunarea este inghetata.

"Se stie exact unde avem probleme cu evaziunea fiscala: alcool, tutun, flori, fructe, produse vegetale... A aparut o chestiune la Vama Giurgiu, s-a relatat ca sunt cozi mari; am deja primele informatii cu privire la aceste controale: sunt tiruri intregi cu marfa cu firme fantoma", a spus Berca.

"Nu avem nicio problema cu cei care respecta legea, dar toleranta zero pentru evaziune. Avem nevoie de astfel de actiuni care sa nu impieteze activitatea transportatorilor corecti, dar care sa-i atinga tare pe cei care incalca legea", a afirmat Berca, precizand ca se doreste aducerea la buget a 1,2-1,4 mld. de euro prin combaterea evaziunii fiscale.

Pe de alta parte, ministrul de Interne a explicat ca aglomeratia de la punctul de frontiera Giurgiu-Ruse "se datoreaza si faptului ca Dunarea este inghetata, iar traficul este gatuit din acest punct de vedere". "Au fost aduse acolo forte umane si logistice pentru a putea fluidiza traficul", a precizat Berca.

Autoritatile din Bulgaria au afirmat miercuri ca intarzierile observate de mai multe zile la punctul de frontiera Ruse-Giurgiu in ceea ce priveste procedurile vamale pentru camioane si tiruri sunt provocate de partea romana, acuzand autoritatile din tara noastra de "lentoare in controlul documentelor".

"Bulgaria caracterizeaza drept inacceptabile actiunile care impiedica libertatea de miscare a persoanelor, a marfurilor si a vehiculelor, si care este un principiu fundamental al Uniunii Europene", afirma Ministerul bulgar de Externe, intr-un comunicat citat de AFP.

Sute de tiruri asteaptau, miercuri dimineata, in Vama Giurgiu, coloana de masini intinzandu-se pe o distanta de aproximativ 30 de kilometri, aglomeratia fiind cauzata si de controlul amanuntit facut de politistii de frontiera.