Ministrul UDMR al Mediului, Laszlo Borbely, a declarat marti la TVR Info ca pozitia adoptata de Romania in ceea ce priveste minoritatile din Serbia ar putea avea legatura cu aderarea tarii noastre la spatiul Schengen:"Eu cred ca e si o pozitie tactica referitor la Schengen, nu numai ca acum ne-am trezit ca avem grija de valahii din Serbia, dar e bine oricum... cateodata e bine sa mai arati si pisica altora, ca sa inteleaga ca Romania e a saptea tara din UE, e o tara mare si trebuie sa se comporte ca atare, chiar daca din punct de vedere economic mai avem probleme".

Reactia vine dupa ce Romania a blocat marti obtinerea statutului de candidat la aderarea europeana pentru Serbia, cei 27 de ministri de externe multumindu-se, in cele din urma, sa "recomande" acordarea acestui statut in cadrul Summitului UE din 1-2 martie.

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu a precizat marti seara ca Serbia trebuie sa semneze pana joi, cand va incepe summitul UE, un protocol bilateral cu Romania legat de drepturile minoritatilor.