Mihai Razvan Ungureanu a declarat in emisiunea "Prim plan " de la TVR ca se gandeste "foarte serios ca la o suta de zile de la investitura sa mi se dea sansa in Parlament ca sa spun ce am facut si ce vrem sa facem".

Mihai Razvan Ungureanu la 'Prim Plan'Foto: Captura TVR

Acesta spune ca are in vederea scaderea CAS-ului cu 3 pana la 5 procente pentru angajat si "poate si pentru angajator".

Ungureanu a refuzat sa raspunda direct la intrebarea daca se vede premier si dupa alegerile din noiembrie spunand doar ca el a venit "sa construiasca ceva si nu sa peticeasca". '

Seful Guvernului a negat si ca vreun politican i-ar fi propus intrarea in PDL.

Despre episodul UTC:

Ungureanu spune ca nu poate fi acuzat de comunism deoarece a fost promovat pe acea pozitie temporar si numai fiindca a fost un elev si un student de varf, lucru care iti era impus si nu-l puteai refuza. Acesta a mai precizat ca nu a fost niciodata membru al PCR:

"Nimeni nu te intreba daca esti sau nu esti, supleant insemna ca tii locul cuiva. Vot, daca exista vreodata cumva vreun vot, era o chestiune strict consultativa, pur formala. Dar am avut, probabil, nenorocul de a fi premiant in toti acesti ani, fost olimpic si olimpic international, ceea ce, pana la urma, se razbuna intr-o asemenea chestiune. Fiecare liceu era interesat sa-si promoveze tinerii care aveau oarecare aptitudini profesionale, la nivelul anilor de adolescenta, in structuri politice care, de fapt, reprezentau mai curand scoala si numele ei si nu neaparat personalitatea elevului. Daca este o vina in a fi premiant si a ajunge intr-o asemenea situatie, atunci, evident, sunt la randu-mi vinovat. La 16 ani discutam, deci, de o vina in cazul acesta. Toata aceasta perioada a durat insa pana la 18 ani. Nu am fost membru al partidului comunist", a spus Ungureanu.

Despre relatia cu Rusia

"Relatia poate fi gandita din doua perspective: Relatia UE cu Federatia Rusa si relatia directa Bucuresti-Moscova. Rusia este un potential partener economic foarte bun. Exista investitii ruse mari in Romania", spune premierul care recunoaste ca exista un deficit de dialog si ca "partea rusa cere, pe buna dreptate, un dialog construit pragmatic."

Despre scopurile imediate

Premierul sustine ca nu poate face o "adevarata revolutie" in cateva luni si ca-si propune ca principale scopuri mentinerea stabilitatii politice si economice, tinerea economiei romanesti si implicit a cheltuielilor bugetului in liniile scrisorii de intentie cu FMI.

"Vreau ca prim pas in aceasta directie sa infiintez un Consiliu Consultativ de Afaceri care sa reprezinte interfata dintre Guvern si premier, in special, si mediul de afaceri", declara premierul.

Ungureanu spune ca se simte foaarte bine sustinut de catre PDL si ca are libertatea de a lua masuri mai dure care includ si disponibilizari la varful unor institutii unde nu s-a facut performanta:

"Nu am absolut niciun calcul de ordin personal de a nu face anumite schimbari indiferent cat de mult s-ar opune partidele. Sunt un premier independent sustinut de o Coalitie politica si care actioneaza dupa un program stabilit anterior... Ce-mi ofera aceasta coalitie si in special PDL-ul in acest moment? Capacitatea de a opera in interiorul resursei umane implicate in conducerea administratiei centrale, fara sa existe o frana, o cenzura de ordin politic. Mie mi se pare ca este un gest admirabil, eu nu le-am cerut, am avut pretentiile mele cand s-a constituit guvernul."

Despre pozitia Olandei

M.R. Ungureanu sustine ca nu poate prezice care va fi pozitia Olandei in toamna, dar crede ca cel mai important e ca Romania sa urmeze pasii stabiliti si sa indeplineasca toate aspectele tehnice ale integrarii in Schengen.

Alte declaratii:

- Am luat cunostinta si de cererea domnului Ponta in ceea ce-l priveste pe domnul Blejnar. Vom analiza, dar noi ii avem in vedere, asa cum am spus, pe toti cei care nu performeaza, indiferent de nume si pozitie. Aici intra toata lumea si nu numai domnul Blejnar.

- Am in vedere scaderea CAS-ului cu 3 pana la 5 procente pentru angajat si "poate si pentru angajator".

- Vreau reducerea cheltuielilor bugetare.

- Nu-mi pun problema ca activitatea mea trebuie sa se incheie in noiembrie. Daca in noiembrie va veni alt premier vreau sa-i las lucruri bine facute. Eu am venit sa construiesc si nu sa peticesc.

- Nimeni din PDL nu mi-a propus sa intru in partid.

- Romania este interesata sa investeasca in Republica Moldova in privatizarea anumitor inteprinderi. Suntem in situatia in care ne-am exprimat intentiille de privatizare, dar nu ca stat roman ci intermediind un dialog cu investitorul roman.