Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, a declarat luni seara, la emisiunea Prim Plan difuzata de TVR 1, ca DNA a deschis o ancheta penala in legatura cu decizia anularii condamnarii de 7 ani a lui Dinel Nutu, fost Staicu. Seful DNA a adaugat ca decizia Curtii de Apel poate fi revizuita "doar daca unul dintre membrii completului de judecata a fost condamnat pentru savarsirea unei infractiuni in legatura cu solutia data."

"Contestatia in anulare este o cale extraordinara de atac. Anularea unei hotarari definitive de condamnare sau de achitare se intampla foarte rar pentru ca foarte rar se admit caile extraordinare de atac", a explicat Daniel Morar referindu-se la sentinta de anularea a pedepsei de 7 ani de inchisoare cu executare primita de fostul presedinte al SIF Oltenia, Dinel Nutu, fost Staicu, in dosarul fraudarii Bancii Internationale a Religiilor (BIR).

"S-a deschis o ancheta disciplinara la CSM si o ancheta penala la DNA. CSM verifica daca in cazul de fata cineva a incalcat legea si respectiv capitolul care arata ce abateri disciplinare pot comite magistratii iar procurorii nostri vor verifica daca s-au comis anumite infractiuni legate de aceste solutii", a declarat procurorul sef al DNA.

Intrebat ce se mai poate face in acest caz, Daniel Morar a declarat urmatoarele: "aceasta anulare a condamnarii de 7 ani poate fi inlaturata doar daca unul dintre membrii completului de judecata a fost condamnat pentru savarsirea unei infractiuni in legatura cu solutia data. Este ceea ce se numeste un motiv de revizuire, o alta cale extraordinara de atac. Asta din punctul de vedere al pedepsei de 7 ani."

Curtea de Apel Bucuresti a anulat joi, 24 februarie, condamnarea la sapte ani de inchisoare primita de fostul presedinte al SIF Oltenia, Dinel Staicu, in dosarul fraudarii Bancii Internationale a Religiilor (BIR), in care acesta a fost judecat pentru complicitate la abuz in serviciu. Decizia CAB este definitiva astfel incat mandatul de executare a pedepsei a fost anulat.

CAB a retinut autoritatea de lucru judecat a Curtii de Apel Craiova si a decis ca Dinel Staicu a mai fost judecat o data pentru aceleasi fapte.

Inspectia Judiciara s-a sesizat din oficiu vineri, 25 februarie, dupa decizia Curtii de Apel Bucuresti, astfel incat va efectua verificari. "In raport de continutul articolelor de presa, Serviciul de inspectie judiciara pentru judecatori urmeaza a efectua verificari prealabile", precizeaza CSM, intr-un comunicat de presa.

Pe 4 aprilie 2011, magistratii Curtii de Apel Bucuresti l-au condamnat pe directorul SIF Oltenia, Dinel Staicu, la sapte ani de inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si complicitate in dosarul fraudarii BIR.