Premierul Mihai Razvan Ungureanu a fost marti seara invitatul lui Mihai Gadea in emisiunea "Sinteza zilei" de pe Antena 3. Premierul a declarat ca unul din obiectivele sale principale este Legea Sanatatii, care trebuie refacuta si dezbatuta public. Referitor la reducerea CAS, Ungureanu spune ca a facut acea afirmatie ca un semnal de incurajare catre mediul privat, dar ca o modificare "nu se poate face peste noapte". "Cresterea prudenta a salariilor in domeniul bugetar este primul punct din programul economic al guvernului. Intr-o luna de zile vom avea toate datele economice si vom da o data clara", a declarat premierul, care mai spune ca Romania are nevoie urgenta de a atrage 6 miliarde de euro fonduri europene.

Premierul Ungureanu, la Sinteza zileiFoto: Captura Antena 3

Inainte de a ajunge in platoul Antena 3, premierul a declarat ca a acceptat invitatia postului de televiziune pentru ca "i se pare normal sa mearga acolo unde este invitat" si pentru ca "respecta presa".

Dupa primele schimburi de replici introductive, Mihai Gadea l-a intrebat pe premier daca isi va prezenta scuze pentru ca i-a facut pe oameni lenesi la deszapezire, "tinand cont ca acolo au fost si oameni batrani sau bolnavi care nu au putut da la lopata".

Ungureanu a replicat spunand ca, din moment ce s-a deplasat acolo pentru a-i salva tocmai pe batrani si bolnavi, nu se putea referi la ei, ci i-a vizat doar pe cei care au stat si au privit cum militarii le deszapezesc gospodariile.

"Eu nu i-am facut pe oameni lenesi; nu sunt genul de om care sa generalizez o judecata. Trebuie sa intelegeti o revolta pe care am avut-o, eu fiind totusi un om care a crescut pe fortele proprii si care a vazut, intr-un anumit moment, oameni care erau dezinteresati de curatarea propriului loc, lasandu-i pe militari sa o faca in locul lor. Ceea ce am spus atunci trebuie interpretat in cu totul alta cheie, si anume ca nu putem cautiona indiferenta pentru spatiul civic, lipsa de interes pentru o valoare minima a comunitatilor omenesti, care inseamna ajutorarea aproapelui. Stiu foarte bine ce inseamna suferinta... Daca exista un lucru pe care il consider meritoriu pentru orice activitate umana este munca", a declarat acesta.

Premierul Ungureanu, invitatul lui Mihai Gadea

Premierul Ungureanu, invitatul lui Mihai Gadea

Foto: Captura Antena 3

Despre "criza morfinei"

Premierul a respins sugestia ca ar fi trebuit sa dea afara mai multe persoane din minister ca urmare a "crizei morfinei" explicand ca, sub mandatul sau, s-au luat masurile corecte, situatia a fost rezolvata, iar cei implicati s-au achitat corect de sarcini:

"Vad multe referinte la anumite persoane. Eu pornesc, cu experienta pe care o am, de la cateva chestiuni de ordin etic si legal. Legal, trebuie sa ai toate elementele intrunite ca sa poti destitui pe cineva. Chestiunea de ordin etic tine de felul in care imi imaginez eu munca: pentru mine nu destituirile sunt scopul in sine, ci reconstructia unui sistem, in conditiile in care am timpul, capacitatea intelectuala si resursa umana care sa poata duce reforma la bun sfarsit. In momentul in care am venit la guvernare am fixat un termen T0, in asa fel incat toti cei care se afla in functie sa poata performa pe standardele mele si pe calendarul meu, incepand cu data investirii. Iar acest lucru este valabil pentru toata lumea. Si puteti fi convinsi ca in cazul in care nimeni nu se incadreaza in aceste termene - care sunt fixate foarte clar pentru sistemul de sanatate, si pentru ANAF etc - voi aplica masura administrativa necesara. Este o diferenta foarte mare intre a judeca administratia stand la peluza si aratand cu degetul si a face o reforma administrativa din interior. Nu deciziile luate sub presiune, mai ales mediatica, sunt cele bune si inlocuirea unui om nu repara un sistem", a declarat Ungureanu.

Legea Sanatatii: "Cred in valoarea terapeutica a unei legi structurale"

"Unul din obiectivele mele principale este Legea Sanatatii", a declarat premierul care spune ca aceasta trebuie refacuta si dezbatuta public. Premierul spune ca actualul sistem medical este profund corupt si consumator urias de resurse si numai printr-o reforma profunda se pot rezolva aceste lucruri.

"Eu cred ca principiul managerial trebuie respectat. Chiar daca dumneavoastra mentionati doua persoane... nu putem face decapitari impulsive pentru ca nu ne plac anumiti oameni. Astfel de masuri arbitrare pot crea precedente periculoase", a fost raspunsul premierului la solicitarea indepartarii din ministerul Sanatatii a mai multor persoane considerate "incompetente si corupte" de catre moderator.

"Sunteti un premier interesant, cu un CV interesant, diferit de Emil Boc, insa se pune intrebarea daca nu sunteti un premier captiv, care nu poate lua deciziile care se impun, care nu-i poate inlatura pe acesti oameni incapabili si corupti", a revenit Mihai Gadea.

"Mi-e greu sa inteleg logica acestor presupuneri... Stiu ca aveti asteptari mari de la mine cu totii dar dati-mi timp... O reforma administrativa se face prin legi in primul rand, dar s-a facut prea putin in ultimii ani pe aceasta directie", a raspuns seful guvernului.

Despre scaderea CASsi cresterea salariilor

Premierul spune ca prin declaratia sa privind o viitoare scadere a CAS-ului a dorit sa dea un semnal pozitiv pentru mediul privat, dar sustine ca acest lucru trebuie bine gandit si nu se poate face peste noapte "deoarece e nevoie mai intai de agrearea datelor si de a pune in balanta punctele pozitive si negative" cum ar fi impactul foarte mare asupra deficitului pe pensii. "Nu am dat o data certa", spune premierul care exclude posibilitatea ca acest anunt sa fie unul pur electoral.

Ungureanu a vorbit si despre cresterea salariilor in domeniul bugetar spunand ca este primul obiectiv din programul economic al guvernului care trebuie indeplinit, dar marirea trebuie facuta cu prudenta si in functie de posibilitatile financiare ale tarii. "Intr-o luna de zile vom avea toate datele statistice economice care sa ne permita sa dam o data clara", afirma acesta.

"Pot misca economia in 8 luni. Avem nevoie de 6 miliarde de euro fonduri europene"

"Avem nevoie de 6 miliarde fonduri europene: 2,5 miliarde euro pentru agricultura si 3,5 miliarde euro fonduri de coeziune si structurale... Economia nu se misca numai cu marirea salariilor" ci trebuie avute in vedere un ansamblu de masuri. "Trebuie sa dam un impuls acum economiei care stationeaza si eu cred ca 8 luni de zile de mandat sunt suficiente pentru a face acest lucru", afirma premierul.

Despre relatia cu Victor Pontasi pachetul de legi pe energie

Premierul Ungureanu a dezvaluit la "Sinteza zilei" (Antena 3) ca a avut mai multe convorbiri cu presedintele PSD Victor Ponta pentru a se consulta pe proiectele majore ale guvernului considerand ca acest lucru face parte din normalitate.

"Va fac o confidenta. Sper sa nu se supere Victor Ponta... Eu si cu domnia sa ne-am auzit la telefon si in aceasta dupa-amiaza pentru a discuta despre pachetul de legi pe domeniul energetic. Simtim nevoia de dialog pe problemele esentiale... Ceea ce intra in interiorul acestei initiative este crucial pentru toata Romania... Mi se pare corect politic si democratic ca presedintele PSD sa cunoasca despre ce e vorba", a declarat premierul care anunta reunirea guvernului pentru vineri in sedinta extraordinara pentru adoptarea pachetului de legi pe domeniul energetic.

Seful guvernului apreciaza ca discursul copresedintelui USL de la discursul de investitura din Parlament este perfect normal:

"Mie mi s-a parut ca este proba revelatorie a unui tip de comportament politic care este dezirabil in generatia din care faceti dumneavoastra parte, din care face domnul presedinte Ponta parte, din care fac si eu parte. Bun-simt, corectitudine politica, critica - insa spusa in termenii celei mai urbane si mai adecvate expresii. Parlament de culoare europeana se numeste acest lucru, fara invective, fara explozii de personalitate. Va rog sa ma credeti ca prin ceea ce a facut domnul presedinte Ponta, prin replica la discursul de investitura, mi s-a parut a fi normalitatea insasi".

Despre scandalul de la UMF Targu Mures

"Astazi a fost prezentat pentru prima data un proiect de lege, a fost pus pe site-ul ministerului de resort si pentru 10 zile va fi dispus spre dezbatere publica. Rezultatele dezbaterii vor fi comunicate apoi in Guvern", a declarat Ungureanu.

"Daca am facut un compromis cu UDMR? Aceasta intrebare trebuie sa o puneti Coalitiei de guvernamant fiindca nu guvernul intermediaza aceste lucruri."

Despre relatia cu Elena Udrea

Discutia despre Elena Udrea a dus la un nou moment tensionat in platou, Ungureanu spunand ca are o relatie normala cu Udrea si ca nu este de acord cu generalizari plecand de la un simplu fapt:

Ungureanu: "Una din marile greseli de logica este generalizarea. E ca si cum eu v-as intreba daca noi doi avem o problema inseamna ca patronul dumneavoastra are ceva cu tot guvernul. Eu nu merg pe aceste greseli".

Gadea: "V-a trebuit aproape 50 de minute ca sa ajungeti la domnul Voiculescu? Credeam ca o sa sariti imediat"

Ungureanu: "Va rog sa nu incercati sa duceti discutia in sensul acesta. V-am dat doar un exemplu de eroare de logica".