Unicul candidat la presedintia R. Moldova, Nicolae Timofti, a declarat joi seara, la Digi 24, ca unul dintre motivele pentru care a acceptat propunerea AIE de a candida pentru functia de sef al statului este faptul ca este "pe deplin de acord cu programul Aliantei care prevede integrarea europeana".

Nicolae TimoftiFoto: Agerpres/AP

Nicolae Timofti, presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii din R. Moldova, candideaza la presedintie la propunerea Aliantei pentru Integrare Europeana. Parlamentul de la Chisinau reia maine votul pentru alegerea presedintelui, fiind pentru a saptea oara cand parlamentarii moldoveni incearca sa aleaga un sef al statului, incercari care dureaza de aproximativ doi ani si jumatate.

Intr-un interviu acordat jurnalistului Luca Niculescu in cadrul emisiunii "24 Intr-o ora" difuzata la Digi 24, magistratul moldovean a detaliat motivele care l-au determinat sa accepte propunerea Aliantei. "M-a determinat sa candidez in primul rand situatia din Republica Moldova. Eu fiind cetatean al R. Moldova si ascultand in fiecare zi discutiile problemei - "va fi ales presedintele sau nu va fi ales presedintele? Vom avea presedinte sau nu vom avea?" - am obosit si m-am gandit ca a obosit tot poporul nostru. Atunci cand a venit propunerea din partea Aliantei, a venit o propunere colectiva. Eu am considerat ca sunt eu acea persoana care pot contribui la aducerea linistii si ordinii in tara, am considerat ca trebuie sa accept".

"Ma astept la orice", a raspuns el la intrebarea legata de rezultatele votului de maine.

Candidatul si-a exprimat, de asemenea, convingerea ca singura cale pentru viitorul Republicii Moldova este integrarea in Uniunea Europeana. In plus, el a subliniat ca doreste ca relatiile speciale dintre Romania si R. Moldova sa existe si sa continue in aceeasi maniera: "sa fim impreuna, sa rezolvam probelemele cetatenilor statelor noastre".

"Eu am acceptat inca dintr-un motiv, sunt de acord pe deplin cu programul Aliantei care prevede integrarea europeana si alta cale pentru Republica Moldova eu nu o vad, decat sa ne integram in sanul statelor europene. Romania ca stat vecin, cu care avem relatii speciale si bune, vreau ca ele sa existe si sa continue in aceeasi maniera. Sa fim impreuna, sa rezolvam problemele cetatenilor statelor noastre", a spus Timofti.