Ministrul Afacerilor Externe Cristian Diaconescu a declarat marti seara, invitat la emisiunea "24 intr-o ora" difuzata de Digi24, ca orice fel de varianta de autonomie, fie ea directa sau indirecta, nu poate face parte din relatiile bilaterale Romania-Ungaria.

Intrebat in legatura cu declaratia facuta de ministrul de Externe al Ungariei, Janos Martonyi, intr-un interviu acordat Evenimentul Zilei, potrivit careia "Romania ar avea numai de castigat daca ar accepta descentralizarea accentuata in secuime", Cristian Diaconescu a precizat ca Martonyi a facut declaratiile in calitate de politician si nu de ministru.

Ministrul roman de Externe a adaugat ca ministrul Martonyi nu a folosit niciodata cuvantul autonomie in discutiile de la nivelul celor doua state.

Cristian Diaconescu a adaugat ca a convenit cu omologul sau maghiar Janos Martonyi asupra pasilor de punere in practica a protocolului asupra minoritatilor convenit intre Romania si Ungaria. Ministrul roman de Externe a precizat ca "cooperarea partii ungare este foarte buna".