Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a declarat marti seara, la Digi24, ca unele state care au intretinut "anumite raporturi economice favorabile doar intr-un singur sens" cu regimul comunist au datorii insumate ce se apropie de 1 miliard de dolari catre Romania. Potrivit ministrului, in scurt timp ar putea fi obtinuti banii de la 2-3 dintre tarile datornice si nu exista motive pentru ca restul datoriilor sa nu poata fi recuperate.

HotNews.roFoto: Hotnews

Invitat la emisiunea "24 intr-o ora", ministrul Diaconescu a precizat ca "este vorba despre creante fata de care nu exista incertitudini. Dupa parerea mea, o atitudine cat se poate de clara a statului roman trebuie sa se faca auzita cat se poate de repede. Eu nu agreez variantele cu intermediari, diverse firme, companii, care tranzactioneaza termene dilatorii sau compensatii intr-o proportie mai mare sau mai mica, sunt o serie de datorii care sunt recunoscute deja. Fata

de care nu vad nici un argument de ce nu le recuperam intr-o forma sau alta. Negocierile trebuie purtate la nivel statal si fara intermediari."

Intrebat care sunt tarile datornice, ministrul a declarat ca nu vrea sa dea exemple pentru ca "exista diferente mari de atitudine si n-as vrea sa ii incurajez pe unii in dauna celorlalti" insa le va prezenta public in momentul in care lucrurile vor fi clare. A precizat insa ca sunt "state africane, sunt state din America Latina, indeobste sunt cunoscute."

In ceea ce priveste recuperarea banilor, Cristian Diaconescu a precizat ca "depinde si de parteneri, cu unii dintre ei discutiile sunt ceva mai avansate, cu altii, ma rog..pentru ca raporturile politice nu au fost destul de ofertante nu avem inca o perspectiva mai clara." Ministrul a adaugat ca este posibil ca in scurt timp sa fie obtinuti banii de la 2 sau 3 dintre state.

Orice fel de varianta de autonomie, fie ea directa sau indirecta, nu poate face parte din relatiile bilaterale Romania-Ungaria

Intrebat in legatura cu declaratia facuta de ministrul de Externe al Ungariei, Janos Martonyi, intr-un interviu acordat Evenimentul Zilei, potrivit careia "Romania ar avea numai de castigat daca ar accepta descentralizarea accentuata in secuime", Cristian Diaconescu a precizat ca Martonyi a facut declaratiile in calitate de politician si nu de ministru.

Ministrul roman de Externe a adaugat ca ministrul Martonyi nu a folosit niciodata cuvantul autonomie in discutiile de la nivelul celor doua state.

Au fost reluate negocierile in dosarul transnistrean

Cristian Diaconescu a declarat marti seara, la Digi 24, ca au fost reluate negocierile in ceea ce priveste situatia Transnistriei. Ministrul a precizat ca progresele sunt semnificative si ca mai raman cateva teme neabordate. Reprezentantul MAE a precizat insa ca dinamica accentuata a negocierilor si a dialogului indica faptul ca unele probleme ar putea fi rezolvate pana la sfarsitul anului.

"Au fost reluate negocierile. [...] Faptul ca se afla cei 5+2 [n.r R.Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia si Ucraina, plus SUA si UE] in calitate de observatori) in jurul mesei de negociere, este aceasta situatie prin ea insasi un lucru foarte bun. Mai sunt cateva teme ramase inca in suspensie, evolutiile sunt bune. Exista o disponibilitate ceva mai mare a reprezentantilor transnistreni pentru un dialog constructiv. Deci asa cum multe state din UE evalueaza, situatia merge intr-o directie ceva mai buna. Probabil ca ne putem astepta ca pana la sfarsitul acestui an sa existe evolutii semnificative", a declarat Cristian Diaconescu in emisiunea "24 intr-o ora".

Citeste si: